Връхлита ни мощна магнитна буря!

Снимка: Телеграф

По-чувствителните хора може да са отпаднали и с главоболие

В неделя ни връхлита магнитна буря. По данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) тя ще е от клас G2 (средна), като е възможно да се усили до G3 (силна), съобщава Телеграф.

Според учените причината за магнитната буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3413, което изригна на 1 септември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали средно по сила изригване на Слънцето с голяма интензивност - M2 (R1) в рентгеновия диапазон.

Обикновено смущенията, породени от магнитни бури, влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. По-чувствителните към тези явления могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. Лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Препоръчително е и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK