Времето днес: Оранжев код за обилни снеговалежи!

Снимка: БАН

Опасно време в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с предупреждение за оранжев код в 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка. Ще има обилни снеговалежи с образуване на снежна покривка между 5 и 15 сантиметра, в планинските райони - до 25-30 сантиметра. Ще има и рязко понижение на температурите, придружено с умерен вятър, с условия за виелици и навявания. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.   

От НИМХ издават и предупреждение за силен вятър по брега на морето. С преминаване на студен фронт вятърът от север ще се усили с пориви до15-20 метра в секунда (7-8 бала по Бофорт).

В неделя сутринта все още на места в Рило-Родопската област ще превалява слаб сняг, но бързо ще спре. Облачността ще се разкъсва и намалява, над много райони до предимно слънчево. В по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, само в източните райони ще остане до умерен от север. Студено време с минимални температури между минус 9° и минус 4° и максимални - между нула и 5°.

В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, сутринта ще е студено, а дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса. Преди обяд на отделни места в низините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. (НИМХ)

От 5 часа днес (20 януари) до 17 ч. на 21 януари - неделя се ограничава движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца. Времената забрана за преминаване се въвежда заради очакваните интензивни валежи от сняг, снегонавявания и поледици. 

Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг, преди обяд на места в Южна България все още с валежи от дъжд, но със застудяването и там дъждът ще премине в сняг.

Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 cm. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават, максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които ще преминат в сняг, към обяд и по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK