Влагоуловителите и борбата срещу влагата и плесента в дома

Снимка: Мaxair.bg

Мухълът и плесента се причиняват от излишната влага във въздуха и се разпространяват много лесно

Повишените нива на влажност са често срещано явление, особено през пролетните и зимните месеци, когато по принцип във въздуха има повече влага. Мухълът и плесента се причиняват от излишната влага във въздуха и се разпространяват много лесно. Плесента може да се види образувана по различни повърхности, докато мухълът може да проникне и да расте под повърхностите на различни предмети в дома ви - върху прозорци, тръби, таванни плочки, дърво, хартия, килими, тапицерия или дори върху тапети.

Гъбичките, които растат във вашия дом, могат да причинят здравословни проблеми, включително хрипове, дразнене, алергия, задушаване и други! Мухълът и плесента са много трудни за премахване, така че е важно да предотвратите растежа им чрез намаляване на влагата във въздуха. Влагоуловителите са предназначени точно за това - да намалят нивото на влага във въздуха чрез извличане на излишната вода. По този начин обезвлажнителят помага за предотвратяване на растежа на мухъл и плесен и така подобрява качеството на въздуха във вашето пространство.

Каква е ролята на влагоуловителите?

Влагоабсорбаторите са уреди, които намаляват нивото на влага във въздуха чрез извличане на излишната вода, за да се подобри общото качество на въздуха в помещенията. Контролирането на влажността на закрито е изключително важно за вашето здраве и помещението, в което живеете или работите. Според проучванията, препоръчителното идеално ниво на влажност в затворено помещение трябва да бъде между 40%-60%.

Събирането на излишното количество вода в помещението помага да се справите с конденза, с борбата с акарите, плесените, мухъла, различните видове бактерии.

Ползи от влагоабсорбаторите

Както вече знаем, водният цикъл включва изпарение, кондензация и утаяване. Той винаги се извършва във въздуха, който дишате, дори когато прекарвате време навън.  „Влажност“ е мярка за количеството водните пари във въздуха. Ролята на влагоуловителите е именни да премахнат  или минимизират тази влага. С това си свое свойство те са изключително полезен уред, който има безброй предимства.

Влагоуловителите помагат за намаляване на симптомите на алергия. Алергените от околната среда могат да причинят симптоми като: хрипове, кихане, болка в гърдите, дразнене на очите, сърбеж. Тези алергични състояния могат да се провокират от мухъл, прахови акари, цветен прашец, животински пърхот. Изсушаването на въздуха във вашия дом свежда тези провокатори до минимум.

Изсушаването на въздуха контролира развитието на мухъл, помага за контролиране на астмата. Когато във въздуха има влага, той става по-тежък и по-труден 

Борба с мухъл и плесен

Алергиите към мухъла и плесента се проявяват по много начини, но при повечето хора се изразяват в кашлица, кихане, хрема или запушен нос, сърбящи, сълзящи очи или главоболие. Мухълът расте най-силно в тъмна и влажна среда. Влагоуловителят прави въздуха в дома ви по-сух, като премахва излишната влага. Това затруднява растежа и разпространението на мухъл. Поставянето на влагоуловител във вашето мазе, таван или помещения, в които работите или живеете, е начин да предотвратите растежа на гъбичките и да направите средата по-удобна.

По-здравословен начин на живот

Когато във въздуха има твърде много влага, това затруднява дишането. Високата влажност води и до увеличаване на акарите и мухъла, което може да предизвика допълнителни респираторни проблеми. Чрез намаляване на влажността на закрито с качествен влагоуловител, въздухът във вашето пространство е по-качествен и чист! Поддържането на ниво на влажност на закрито между 40%-60% е най-доброто съотношение за здравословен начин на живот и контролиране на провокаторите на алергии и астма!

Спокоен сън

Едно от най-важните предимства на изсушителя е, че премахвайки излишната влага от въздуха в стаята в която спите, се създава комфортна атмосфера за сън. Високите нива на влажност могат да доведат до изпотяване и дискомфорт по време на сън, да нарушат качествената почивка и дори да причинят здравословни проблеми. Използването на влагоуловител създава сухо и прохладно пространство за сън, гарантирайки, че се събуждате свежи и енергизирани. Това като цяло подобрява вашето физическо и психическо здраве, тъй като доброто качество на съня е от решаващо значение за цялостното щастие и продуктивност.

Какво още трябва да знаем?

Както вече споменхаме, влагоабсорбаторите абсорбират от въздуха излишната влага и едновременно с това предотвратяват развитието на мухъл, плесен, бактерии, акари и други частици. Какво трябва да имате предвид, когато купувате влагоуловител и дали изобщо имате нужда от такъв?

Знаете, че имате нужда от влагоуловител, ако:

*По стените или тавана има влажни или мокри петна.

*В стаята се чувства неприятно задушно.

*Прозорците са покрити с конденз.

*Има миризми на мухъл.

*Вижда се плесен.

*Събира се излишна влага.

След като вече сте взели решение за закупуване на влагоуловител, съобразете големината на стаята, нивото на шум, гаранционния срок на сервизно обслужване, дизайна, цвета и не на последно място неговата цена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK