Включват се две нови професии в националната класификация

Снимка: БХРА

Работник в бар и работник в ресторант ще могат да се осигуряват на минималния осигурителен праг от 650 лева

Две нови професии са включени в Националната класификация на длъжностите и професиите под номер 9629 съгласно Заповед № РД-01-105 от 23.12.2020 г. на Министерство на труда и социалната политика за допълнение на Националната класификация на професиите и длъжностите, 2011 г. Заповедта и актуализираните списъци на новите длъжности, включени в класификатора, са публикувани на интернет страницата на МТСП – https://www.mlsp.government.bg/dokumenti-4 .

За промяната настояваха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), за да бъдат разграничени нискоквалифицираните работници и тези, които полагат специализиран труд. Тя бе приета по предложена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), чийто член е БХРА. Двете организации съвместно работиха за включване на новите професии.

Новите две професии, включени в класификатора – работник в бар и работник в ресторант ще могат да се осигуряват на минималния осигурителен праг от 650 лева вместо на 810 лева, какъвто е минималният осигурителен праг за специализираните работници в заведенията като сервитьори, готвачи, бармани и управитeли.

Под професията „работник в ресторант“ могат да бъдат класифицирани тези служители, които изпълняват помощни функции при сервиране на ястия и напитки, отсервират употребените съдове и прибори в миялното помещение, почистват масите до готовност за поднасяне на следващо ястие, изнасят готовите ястия от кухненския блок до сервитьорския шкаф за осигуряване бързина и качество при обслужването на гостите. Те още подготвят необходимия за обслужване и работа инвентар, прибори с подправки, ресторантско бельо, консумативи, презареждат масите и подготвят залата за посрещане и обслужване на следващи гости. Сред задълженията на работниците в ресторант влизат още сортиране и подреждане на измитите прибори и съдове в сервитьорски офис, почистване, дезинфекция и зареждане на необходимия инвентар и консумативи за сервитьорски шкафчета, сервитьорски колички, блок маси и бюфети, почистване и подреждане на сервитьорския офис, почистване, подреждане и зареждане на склада за напитки и консумативи, подготвяне и издаване за пране употребеното ресторантско бельо и доставяне на чисто такова.

Другата включена нова професия „Работник в бар“ касае служителите на тази позиция във всички видове барове според Закона за туризма – коктейл-бар, кафе-бар, бар-конгресен център, бар-спортен център, лоби бар, дискотека, бар-клуб, пиано-бар, бар-казино, бар-вариете и нощен бар.

Работникът в бар съдейства, участва като помощник при приготвяне, издаване и сервиране на напитки, топли и студени сандвичи, закуски и др. в зависимост от типа меню, приложен в заведението. Също така отсервира, почиства маси, барплотове, подрежда обзавеждането в заведението, измива, сортира и подготвя за работа отсервираните чаши, прибори и др. сред задълженията му е още да почиства, дезинфекцира и зарежда бара с необходимия баров инвентар, аксесоари, храни и напитки, консумативи, да почиства и зарежда с консумативи машини и съоръжения, да поддържа чашомиялните машини чисти и заредени с препарати, както и да почиства, подрежда и зарежда необходимите напитки и консумативи в склада на заведението.

БХРА изказва своята благодарност на КРИБ за постоянната подкрепа при решаване на проблемите на туристическия бранш и съдействието за извоюване на промяната, която ще позволи на инвеститорите да разграничат заплащането на квалифицирания персонал и на общите работници, които се обучават в момента. Благодарим за разбирането на същината на проблема и на Министерство на труда и социалната политика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK