Виктор Янев върна 34 решения на общинските съвети в Кюстендилско

Снимка: ОА

През 2020 беше създаден и Областен кризисен щаб

През 2020 г., със Заповед на Областния управител, бе сформиран Областен кризисен щаб за борба с COVID-19, който проведе 21 присъствени, 4 дистанционни заседания, 4 процедури по неприсъствено вземане на решение, относно дейности и мерки за преодоляване и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на област Кюстендил.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 бе създаден с цел прилагане на националните противоепидемични мерки на местно ниво. Негови функции са: упражняването на контрол, вземането на решения, с оглед епидемичната обстановка в областта, както и прилагането на допълнителни противоепидемични мерки. В членския състав на Щаба влизат ръководителите на териториалните структури на: МВР, РДГП, РУО, РЗИ, РЗОК, ОУ “ПБЗН“, БЛС, ДАНС, ОДБХ, СОПЛ, ЦСМП, Митническо бюро - Кюстендил, представители на трите болници в областта.

 С оглед главната си цел – ограничаване разпространението на коронавирус на територията на областта и предприемане на целенасочени мерки, спрямо различните населени места, на част от заседанията на Щаба присъстваха и кметовете на общини в област Кюстендил.

От създаването си до момента, ОКЩ е изиграл важна роля в овладяването на епидемията, като допълнителните мероприятия, организирани с органите на МВР за ограничаване разпространението на вируса в кв. "Изток" през месец юни на 2020 г.; вземането на решения за организирането или ограничаването на редица мероприятия, спортни състезания на територията на областта; въвеждането на дистанционно обучение за паралелки/училища с висок ръст заболели преподаватели и/или ученици, както и редица необходими действия, с цел изпълнение заповедите на Министъра на здравеопазването на местно ниво.

През 2020 година, при осъществения от Областния управител контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети, е извършена проверка за законосъобразност общо на 1329 броя решения, приети на проведени редовни и извънредни заседания на общинските съвети.

Върнати за ново обсъждане като незаконосъобразни са 34 бр. решения, като деветнадесет /19/ от решенията са преразгледани от съответните общински съвети и съобразени с дадените от Областния управител указания относно законосъобразността им (обща численост и структура на общинска администрация, излизане извън компетентност на ОбС, отпускане на еднократна финансова помощ без утвърдени правила, продажба на общинска земя, изработването на проект за изменение на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, отдаване под наем - преотдаване под наем на имота на трети лица, актуализация на бюджет в следващата бюджетна година, включване на училище за продажба в Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост, липса на практически и правни основания за издаване на решението, липса на публично обсъждане на Проект на бюджет за 2020 г.)

За четири /4/ от решенията тече срок за преразглеждане от общински  съвети.

Единадесет /11/ решения са оспорени като незаконосъобразни пред Административен съд – Кюстендил /осем от решенията са оспорени с една заповед на Областния управител/, като две /2/ от решенията са отменени от Административен съд – Кюстендил, за останалите решения са налице висящи съдебни производства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK