Виктор Орбан: Идеята за налагане на санкции на Сърбия е смешна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според него за разширяването на ЕС е необходим стратегически план

Идеята за налагане на санкции на Сърбия във връзка с въоръжения сблъсък в Северно Косово миналия месец е смешна и невъзможна, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан преди началото на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания, съобщи Танюг.

Президентът на Косово Вьоса Османи призова вчера европейските страни да въведат санкции срещу Белград заради инцидента.

Косовската полиция влезе в сблъсък с група тежко въоръжени сърби в края на миналия месец в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима членове на групата и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това е най-сериозното изостряне на ситуацията в Косово за последните години. Белград и Прищина си отравят обвинения за това кой е отговорен за инцидента. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Орбан посочи, че през последните две години сърбите страдат и търпят различни провокации.

"Трябва да разберете как се държи Косово. Не трябва да провокират сърбите", каза Орбан.

Той добави, че без Сърбия няма да има стабилност на Балканите и трябва да се помогне на Белград да стабилизира региона.

Орбан смята, че на срещата на европейските лидери в Гранада ще трябва да бъдат обсъдени редица важни въпроси и че е необходим стратегически план за разширяване на ЕС. 

По думите му ако трябва да се говори сериозно за членство на Украйна в ЕС, трябва да има стратегически документ, а такъв няма засега.

„Трябва да знаем защо е важно за ЕС Украйна да бъде интегрирана и какви са последствията от това преди всичко за сигурността. Това е държава във война, никога не сме правили това със страна, която е във война. Има много въпроси, които трябва да обсъдим стратегически“, допълни Орбан.

На въпрос за санкциите срещу Азербайджан Орбан каза, че това е голяма страна, без която няма енергийна независимост. 

"Ако искате независимост от руската енергетика, Азербайджан е необходим за нас. Това е стратегически важна страна", каза Орбан. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//