Вицепрезидентът на "Газпромбанк": Путин трябва да бъде обесен

Игор Волобуев избяга, за да се бие на страната на Украйна

Игор Волобуев, един от ръководителите на "Газпромбанк", който избяга от Русия дни след като Москва нахлу в Украйна, поиска Владимир Путин да бъде обесен заради действията си за предприемане на военно нападение в Украйна.

"Путин трябва да бъде съден и обесен. Но само в съответствие със закона", каза вицепрезидентът на "Газпромбанк" пред The ​​Telegraph.

Волобуев наблюдава "специалната военна операция", както я нарече Путин, през телефона си и получава SOS обаждания от хора, които казват, че трябва да бъдат спасени от руските войски, предприемащи нападение в обсадената страна.

"Бях залепен за телефона си. Имах чувството, че седя в уютно кино и гледам филм на ужасите", разказва Волобуев. "Чувството е ужасно, когато хората ти се обаждат и казват: "Руснаците ни убиват. Работите в Газпромбанк. Вие сте важен човек. Можете ли да направите нещо, за да спрете това?"

Висшият служител на "Газпром" се появи в Киев миналата седмица, заявявайки, че е избягал от Русия, за да се бие заедно с украински войници.

"Не можех да гледам отстрани какво прави Русия с моята родина", каза Волобуев, който е роден в североизточния украински град Охтирка. "Руснаците убиваха баща ми, мои познати и близки приятели. Баща ми живееше един месец в студено мазе. Хората, които познавах от детството ми, ми казаха, че се срамуват от мен", сподели той.

От приятелите си от детството той непрекъснато получава видеоклипове на снаряди, падащи върху родния му град Охтирка.

Волобуев е прекарал две десетилетия в "Газпром" и се издигна до вицепрецидент на третата по големина банка в Русия - "Газпромбанк", но винаги се е чувствал виновен от постиженията си.

"Осем години бях в този вътрешен смут: не само работех в Русия, но работех за "Газпром". Работил съм за руската държава", признава той.

Той обмисля дълго време да се премести в Украйна, но семейните задължения го задържат в Русия. Ала дилемата става още по-сериозна на 24 февруари, когато войските, изпратени от Москва, навлязоха в Украйна.

"Не можех да живея така още дълго: трябваше да избирам между семейството си и родината си и избрах родината си", казва Волобуев. Малко по-късно той стига до границата между Русия и Украйна, паркира своето BMW за неограничен период от време и стига до родния си град пеша.

Приятелите му от детството го предупреждават - може да бъде застрелян от украински граничари или руски дрон може да сложи край на живота му.

След това Волобуев си купува билет за Рига, Латвия, през Истанбул и отива до летището само с един ръчен багаж. Той носи колкото може повече пари, за да излезе от границите на страната - £8 000.

Това, което остава дискретно, са неговите методи да се промъкне в Украйна, казва той, позовавайки се на опасения за сигурността. Той добавя, че да напуснеш Русия е било лесно, но да стигнеш до Украйна е било толкова трудно, колкото да летиш до Луната.

Вицепрезидентът на "Газпромбанк" е сред стотиците ключови руски бизнесмени, изправени пред затрудненията, породени от финансовите загуби, след като западните държави наложиха редица санкции на Кремъл.

Сега спестяванията му от сметки в "Газпромбанк" са на нула, защото той не само загуби достъпа до своята Visa, но твърди, че неговата MasterCard също е просто парче пластмаса, след като операциите на компанията бяха спрени в Русия. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK