Веско, спасителят на Сашко: Потърси вода, беше изтощен! Пирогов: Добре е!

Снимка: Веселин Георгиев, фейсбук

"Детето е оцеляло, защото се борило"

Сашко от Перник е намерен жив в местността Червена могила край Радомир.

След 9-дневна издирвателна акция Александър Цветанов е открит, потвърдиха от МВР.

Преди 24 часа бащата на Сашко обяви 100 000 лв. награда за този, който го намери.

Детето е транспортирано до София за медицински прегледи.

Според вътрешния министър – Иван Демерджиев пред бТВ, детето е здраво и в добро състояние. Демерджиев заяви, че местността е в много трудно достъпна местност. Днес именно в такива е провеждано претърсване. Разследването на случая продължава, каза Демерджиев, в което ще се изяснят всички факти – как детето е изчезнало, дали е било отвлечено и всички версии.

Детето е пренесено на ръце от местността до линейката, след което е отпътувало към „Пирогов“. От мястото, където Сашко изчезна – при Профилакториума в Перник, до местността, където го откриха – разстоянието е около 20 км.

Детето е намерено след обход с парапланер, направен днес. То се е крило в храсти на 4 км от Радомир в близост до паметник.

Пиарът на „Пирогов“ уточни, че Сашко преминава през прегледи, за да се установи състоянието му от едни от най-добрите специалисти в страната.

Той е леко премръзнал, но в добро общо състояние, каза говорителят на бТВ – Иван Георгиев.

Доброволци се събраха при сборния пункт в Перник, за да празнуват. Те обявиха, че около 2000 души са започнали търсенето, а десетки са останали активни. Дори доброволец е бил уволнен от работа, заради включването му в акцията.

Според спасителите, те не са били насочени към мястото, а на доброволни начела са търсили.

Сийка Милева – говорител на главната прокуратура, обяви, че разследването на обстоятелства продължава, включително и за отвличане. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза.

Кметът на Перник обяви на брифинг каза:

Сашко е намерен жив след организация между МВР и доброволци. Той е в добро състояние, в Пирогов ще бъде до понеделник. Пил е вода. Лекарите се грижат за него. Първоначалното му състояние е добро.

Директорът на ОДМВР – Перник обяви:

Районът е много труден за проверка. Член на делтапланеристки клуб е намерил Сашко след съгласуване с МВР за издирването днес. Здравата логика показва, че е бил в планината. Сашко е могъл да издържи в планината с дни, потвърдиха специалисти, занимаващи се с аутизъм. Не може към момента да се каже дали е сменял локацията си. Този район е обхождан. Разстоянието от Перник до Червена могила е доста, но с оглед аутизма, не е проблем да се извърви.

Детето е открито от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движило - мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка"

Доброволци, част от делта клуба, завиха, че те пари не искат. Детето е оцеляло, защото се борило. Планината е тегава, с поне 20 дерета. То е било в едно дълбоко дере. Набелязахме вчера нови трудно достъпни зони, които днес бяха обходени. Детето се е движело, беше мръсен и изтощен, изплашен. Цялата планина се е трудно проходима. Било му е трудно, както и на всички, които го търсехме. Респект към детето, той е боец! Оцеляло е само. Пари никой не иска! Детето поиска вода.

Пет минути стоях и гледах. След като пое въздух, се успокоих. Имаше мокри дрехи. Имаше желание за живот, каза Веселен Георгиев, открил детето.

И ние мислихме, че не може да е жив. Според нас в опит да достигне до населено място, се е изгубил, казаха спасителите.

Предният път бяхме близко до това място, каза Веселин. Всички дадоха всичко от себе си.

От РП – Перник, заявиха, че всички обстоятелства ще бъдат проверени – включително и отвличане и дали има връзка с обявената от бащата парична награда.

КОМЕНТАРИ

SUSAN BENSON06:37 - 23.11.2022
Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: ([email protected]) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK