Вдигат данъка на старите коли, автомобилите втора ръка скачат двойно

Снимка: Infomreja.bg

Междувременно в Европа се отпускат средства за екотранспорт

Вдигат данъка за стари автомобили с почти 80 процента. Това предвижда проект на изцяло нов закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерството на иновациите и растежа. Най-засегнати ще са дизеловите автомобили. 

Според проектозакона най-голямо увеличение на данъка се предвижда за най-старите дизелови автомобили. Целта е хората да се откажат да карат такива. 

Последната дума за конкретния размер на данъка ще имат общините.

Драстично поскъпват автомобилите втора употреба. Според експерти цените им вече са нагоре с между 40 и 50 процента, а това намалява както печалбите, така и броя на купувачите. Поскъпването в последните месеци се дължи най-вече на скока в цената на различни услуги, които в автокъщите се налага да използват, за да въведат автомобила в годен за употреба и за шофиране вид. 

Напълно забравете разбирането си за евтин автомобил. Това вероятно е първото заключение, до което сами спонтанно ще стигнете, ако решите да купувате кола втора ръка и поразровите обявите в интернет. Автомобилите вече са значително по-скъпи отпреди няколко месеца.

Поскъпването се дължи не просто на търговско решение в автокъщите, а на промяната в цените на различните етапи, през които една кола, внесена от Германия, преминава, за да излезе на българския пазар здрава и атрактивна.

 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем за 40 млн. евро на австрийска компания за зарядна инфраструктура за електромобили за инсталиране на 8472 зарядни станции в България, Литва и Румъния в следващите три години. Целта е подкрепа на чистата мобилност и целите на Зеления пакт на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. Програмата привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха.

*Материал по инфомрация на Нова ТВ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK