Валентин Димитров: Работел съм в "Пирогов" при 5 правителства

Снимка: БГНЕС

Той потвърди в ефира на „120 минути“, че общите задължения на „Пирогов“ са 65 млн. и 200 хил. лева

През седмицата намерението за смяна на директора на най-голямата спешна болница у нас стана причина за такъв трус между партньорите в управлението, че за пореден път имахме усещането, че правителството може да падне веднага.

„Смисълът на термина здравеопазване е в двете думи, които съдържа – „здраве“ и „опазване“. Здравето е на населението на хората, на цялата нация, опазването е грижа на лекарите. Всеки един трус в „Пирогов“ и в системата на здравеопазването не е добър нито за населението, нито за хората, които работят“. Това коментира в „120 минути“ директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

„Аз съм първият директор, който е външен за „Пирогов“ като болница. Лекар съм, педиатър, но съм влязъл в болницата, без преди това да съм работел като лекар в нея. Влизам в болницата след обявен конкурс по времето на проф. Костадин Ангелов – като председател на борда на директорите. Работя в „Пирогов“ при пет правителства. Когато бяха смените с предишните директори, те бяха под определени натиски и форми, които не искам да коментирам. Когато проф. Поромански беше сменен от мен в правителството на Асена Сербезова, аз поех болницата първо в спешен порядък, защото бях председател на борда на директорите. След това се явих на конкурс в служебното правителство на Асен Меджидиев, който спечелих – вече като директор на „Пирогов“, обясни д-р Димитров.

„Най-малко съм работел с правителството на проф. Ангелов, след това съм работел със Стойчо Кацаров, с проф, Сербезова, с Меджидиев и проф. Хинков. Винаги съм правел едно и също – давал съм доклад какво е състоянието на болницата, какво сме направили до момента и какво предстои“, уточни още той.

В ефира на „120 минути“ проф. Димитров потвърди, че общите задължения на „Пирогов“ са 65 млн. и 200 хил. лева, и допълни, че преди това е имало 17 млн. лева, които са били просрочени задължения, които не са се обслужвали и по които са течали 10% лихва към различни доставчици. Те са доставяли всичко необходимо на "Пирогов", за да функционира.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK