Важно личните карти на 14-годишните, въведоха промени!

Снимка: Infomreja.bg

Правителството измени част от Правилника за издаване на българските лични документи

С промяната се цели да бъдат уредени случаите, свързани с издаване на лична карта на български граждани, включително и при издаването на първа лична карта на 14-годишните лица, когато заявителите нямат постоянен адрес, съответстващ на Националния класификатор на постоянните адреси Република България, поддържан от Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предвидено е в тези случаи при подаване на заявление за издаване на лична карта българските гражданите да представят удостоверителен документ от съответната общинска администрация за адресна регистрация по реда на Закона за гражданската регистрация. Съгласно действащото законодателство регистрацията на постоянен адрес е въведена с цел невъзможност за регистриране на фиктивни адреси на български граждани, съобщават от Правителствената информационна служба.

 С приетата промяна на Правилника за издаване на българските лични документи ще се препятства възможността за издаване на лични карти на български граждани с неактуални данни, тъй като личната карта на българските граждани е основен документ за самоличност, валиден на територията на Република България или на територията на друга държава съгласно международни договори. За да може да изпълнява тази функция тя следва да съдържа актуални данни за нейния носител, в противен случай би затруднила процеса на идентификация.

Изменението в правилника не отменя възможността български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България да се вписват служебно в регистър на населението от район „Средец“ на гр. София.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK