В събота още по-горещо, червен код в 17 области

Снимка: НИМХ

Червен код за много опасно горещо ме обяви НИМХ при БАН за събота в 17 области. За днес времето е "оранжево" - опасно, за почти цялата страна.

Жълт код за възможно опасно време заради горещините е определен за днес само за 7 области - София-град, София-област, Перник, Смолян, Габрово, Търговище и Разград. Температурите днес ще са в интервала от 37 до 42 градуса, на места в низините може и да са по-високи. 

В събота ще остане много горещо с температури от 38 до 43 градуса. Червен код е определен за областите: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. 

При червен код вероятността от големи щети и човешки жертви е голяма, предупреждават метеоролозите. За останалите области кодът е оранжев - опасно горещо. 

В неделя от северозапад ще нахлува по-хладен въздух. Температурите ще се понижат до 30-35 градуса. В понеделник захлаждането ще продължи, като дневните температури ще бъдат от 24 до 29 градуса. На места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевични бури и локални градушки. 

От вторник температурите бързо ще се повишават. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2