В Смолян подредиха изложба "Мостът на глаголицата"

Снимка: Радостина Чернокова

Таблата са дело на икономиста с интерес към буквите Любомир Станишев

Уникална изложба "Мостът на глаголицата" е подредена в Смолян по повод 24 май. Изложбените табла са дело на Любомир Станишев, информира БНР. 

"Основната идея е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство. Акцентира се върху красотата и уникалността на глаголицата, която е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, всяка буква има свое разпознаваемо име, защото звуковете се чуват, а буквите се назовават", пояснява Любомир Станишев. Той е икономист по професия с интерес към буквите. 

В графичната система на глаголицата са залегнали три елемента със символно значение: кръст (символ на спасението), кръг (символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край) и триъгълник (символ на Светата Троица). Така всяка буква от глаголицата, освен че е невероятно красива като графика, представлява и един неповторим, невидим духовен айсберг. 

"Ние трябва да знаем, че имаме една азбука с две графични системи и глаголицата и кирилицата са нашата българска азбука. Те са вървели почти два века заедно, след което кирилицата е надмогнала и сега милиони хора използват кирилицата и се възползват от това благодатно дело на Светите братя Кирил и Методий", каза още Любомир Станишев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//