В петък гласуват предложението ОФК Пирин да стане общински

Даниела Савеклиева, снимка: Общински съвет - Благоевград

За трети пореден път общинските съветници ще избират омбудсман на община Благоевград на предстоящата в петък сесия на местния парламент. Това стана ясно на пресконференция на председателя на Общинския съвет Даниела Савеклиева. Четирима са кандидатите за обществен посредник. За поста ще се състезават Александър Мановски, Зоя Димитрова-Вагалинска, Любка Начева и Снежанка Ангелова.

„За да се избере омбудсман, са необходими 1/3 от гласовете на съветниците, или 25 гласа”, припомни процедурата парламентарният шеф.

На заседанието в петък общинските съветници ще обсъждат и предложения, свързани с концесиите на закрития басейн и хигиенната баня. По искане на концесионера на хигиенната баня Христо Ковачки Комисията за следприватизационен и следконцесионен контрол към Общинския съвет с председател адвокат Албина Анева е предложила да се включи в концесионния договор 18-месечен гратисен период, през който концесионерът „Кристо-2008” да се освободи от плащане на концесионни вноски.

Фирма „Аква парк”, която е концесионер на басейните в Благоевград и с която Общината води преговори за промяна на договора в частта му за закрития басейн, е внесла ново предложение за изменение на договорните отношения.

„На свое заседание Общинският съвет взе решение, с което предложи на концесионера закритият басейн да се извади от концесионния договор и да се върне за стопанисване от общината. Това се наложи заради проблеми със спортното съоръжение. Има принципно съгласие от концесионера, който обаче в момента е внесъл ново предложение за изменение на договор”, коментира Даниела Савеклиева. 

Последната точка от дневния ред на предстоящото редовното заседание на Общинския съвет е свързана с обявената от кмета Атанас Камбитов идея Футболен клуб „Пирин” да стане общински.

„За да бъде публичен футболният клуб, най-добрият вариант е да стане общински”, уточни Савеклиева. Тя подчерта, че общината ще се ангажира единствено и само със самия клуб, без да поема натрупаните до момента задължения.

„По този начин ще се постигне прозрачност и публичност в управлението и финансирането на клуба, всеки гражданин ще знае какво се случва с него”, каза още Савеклиева.

Според предложението се предвижда да се създаде общинско дружество, което да е правоприемник на футболния клуб. По този начин Общината се ангажира да следи за финансирането и как се изразходват средствата. „Тази прозрачност ще позволи на повече спонсори и фирми да инвестират в „Пирин” и ще даде възможност за активното участие на гражданите”, допълни председателят на Общинския съвет Даниела Савклиева.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//