В Гоце Делчев почетоха паметта на героите от Дъбница 1925-а

Снимка: Infomreja.bg

Представена беше книгата " Страшна следа в паметта на..."

През май 1925 година, сред красотата на пролетта, в гоцеделчевското село Дъбница започват едни от най-грозните страници в българската история, такива, каквито дори Средновековието не познава. Там, в „къщата на ужасите“, зверски са изтезавани най-прогресивните хора от Неврокопския край, както и от вътрешността на страната – повече от 300 души! Отнет е животът на над 100 мъченици!

За да почетат паметта на героите от Дъбнишките събития, в Общинския исторически музей – Гоце Делчев, се събраха техни потомци, както и ръководители на общината, общественици, граждани. Най-напред те разгледаха изложба, посветена на тази тема, от материали на музея и на читалищната библиотека в града. Тя е уредена в приземието на музея, който по онова време е бил полицейско управление. Точно тук арестуваните са били довеждани най-напред, след което, навързани, били подкарвани към Дъбница, за да попаднат в ада…

Възпоменанието продължи с едноминутно мълчание в памет на загиналите. След това Димитър Шалев – редактор и съставител на книгата „ Страшна следа в паметта на…“ говори за нейното създаване. Читатели споделиха впечатленията си от нея.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK