Условни присъди и солидни глоби за трима трафиканти на мигранти

Снимка: Infomreja.bg

Наказанията по трите досъдебни производства са наложени по споразумения, одобрени от Районен съд-Пловдив

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив е осъден Ю.И., на 32 г., турски гражданин, за това, че на 13.08.2023 г. в района на км 152 на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Белозем, обл. Пловдив, противозаконно е подпомогнал 23 чужденци - граждани на Афганистан, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – влекач, марка „Скания“ с прикачено полуремарке, и с цел имотна облага. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал.2, т.1 т.4 т.5 и т.6, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщават от държавното обвинение.

Районен съд-Пловдив е наложил на Ю.И. наказание от 2 години и 10 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 5 години и глоба от 5000 лева. На основание чл. 281, ал. 4 от Наказателния кодекс на Ю.И. е наложена и глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство, с което е извършено престъплението и което не е негова собственост, а именно 96 160 лева.

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив е осъден А.М., на 40 г., гражданин на Азербайджан, за това, че на 23.08.2023 г. на км 125 на автомагистрала „Тракия“ в землището на с. Труд, обл. Пловдив, е подпомогнал трима чужденци - сириец, палестинец и гражданин на Йемен, да преминават незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Пежо“.

Престъплението е квалифицирано  по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Районен съд-Пловдив е наложил на А.М. наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години. На основание чл. 281, ал.4 от Наказателния кодекс на А.М. е наложена глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство, с което е извършено престъплението и което не е негова собственост, а именно 40 700 лева. 

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Пловдив е осъден Й.Ш., на 20 г., гражданин на Молдова, за това, че на 14.08.2023 г. на км 148 на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Шишманци, обл. Пловдив, противозаконно е подпомогнал като е превозвал 6 чужденци – граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ауди“. Деянието е извършено с цел да набави за себе си имотна облага. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал.2, т.1 т.5 и т.6, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Районен съд-Пловдив е определил наказание на Й.Ш. от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години и глоба от 2500 лева. На Й.Ш. е наложена глоба и в размер на пазарната стойност на превозното средство, което не е негова собственост  а именно 3474 лева.

Тримата чужденци са управлявали автомобилите и са пътували в посока към гр. София. Те са били спрени от полицейски патрули в различни райони на автомагистрала „Тракия“. Автомобилите не са били тяхна собственост, поради което им е наложена глоба в размер на пазарната стойност на колите. Моторните превозни средства са върнати на собствениците им. Наказанията по трите досъдебни производства са наложени по споразумения, одобрени от Районен съд-Пловдив. Определенията на съда са окончателни.          

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK