Урсула фон дер Лайен: Време е България и Румъния да са част от Шенген

Снимка: БГНЕС

"Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията"

„България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство, нека ги пуснем вътре“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч, когато стигна до темата за миграцията.

„Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията, и за връщането. България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне“, каза Фон дер Лайен, след което последваха бурни аплодисменти.

„Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават – но работата ни не е свършила“, обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент.

„Благодарение на този парламент, успяхме да изпълним над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г. Работата не е свършила, нека се изправим отново и да продължим да изпълняваме ангажиментите си“, каза още тя.

Фон дер Лайен подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори, в проява на нашата забележителна демокрация. „Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители“, каза тя.

„Ще видим каква Европа искат хората. Най-младите гласоподаватели ще бъдат родени едва през 2008 г. Те ще помислят за войната, за въздействието на климата, за изкуствения интелект“, добави Фон дер Лайен.

По думите ѝ Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. „Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история“, каза председателят на ЕК.

Европейският зелен пакт

„Тази година лятото е най-горещото в историята. Гърция и Испания бяха засегнати от ужасни пожари, а няколко седмици по-късно бяла залети от наводнения. Видяхме хаоса, който може да предизвика екстремното време от Словения до България, както и в целия съюз“, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейският зелен пакт се е появил именно заради нуждата да защитим планетата си. „Започнахме мандата с дългосрочна перспектива“, каза още тя.

Фон дер Лайен обяви, че от този месец ЕС ще проведе серия от диалози за чист преход с различните промишлености. „Ние вярваме, че прехода към декарбонизация е от съществено значение за конкурентоспособността ни в Европа“, каза още тя.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта Фон дер Лайен.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. "Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", каза тя.

„Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства“, обяви председателят на ЕК, като добави:

„Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай.“ 

Човешки права и равенство

„Бих искала да ви благодаря за пионерството, което имаме в насока равенство между половете“, каза Фон дер Лайен.

„Знам, че колегите тук подкрепят нашите предложения за борба с насилието срещу жени и тук отново искам в закон да бъде написано, че НЕ означава НЕ. Няма истинско равенство без свобода от насилие“, каза още председателят на Европейската комисия.

Дигиталните технологии

„Интернет е създаден като инструмент за споделяне на познания, за свързания на хора, но е място за огромни предизвикателства, дезинформация, опасно съдържание и риск за личните ни данни“, каза председателят на ЕК.

По думите ѝ комисията е получила стотици предупреждения от разработчици и специалисти да се смекчат рисковете.

„ИИ трябва да бъде световен приоритет заедно с други рискове като пандемия и ядрени войни. ИИ е достъпен, мощен и адаптируем към редица сфери на употреба – и граждански, и военни. Европа заедно с партньорите си трябва да бъде водеща за рамката на ИИ, базирана на три стълба – защита, управление и водещи иновации“, допълни Фон дер Лайен.

„Основният ни приоритет е изкуственият интелект да се развива с фокус за хората. По прозрачен и отговорен начин“, каза още тя.

Пълният текст на Речта за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е публикуван на уебсайта на Представителството на ЕК в България тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK