Управителят на Приюта за кучета в Кюстендил алармира за кучешки туризъм

Снимка: Infomreja.bg

Миналата седмица хванали 4 бездомни кучета, едното по чипа се оказало от Благоевград

145 е броят на регистрираните домашни кучета в Кюстендил. Това обяви управителят на Приюта за бездомни кучета, Петър Велков. Той отговори на поставени въпроси от кюстендилката Валентина Кирилова.

Сред поставените пред него въпроси беше и този защо в града и селата все още има бездомни кучета. „Приютът в община Кюстендил, който съществува от 15 години, кастрира по 10-12 кучета на седмица. Това е капацитетът и кастрацията е безплатна“, обяви още Велков.

„През 2021 г. - са обработени 159 кучета,13 са осиновени в България, 14 в чужбина със съдействието на легитимни организации. 2022 г. 270 кучета са обработени, 20 са осиновени в България, 5 в чужбина. През настоящата година до момента 132 кучета са обработени, 14 са осиновени в България 1 в чужбина.

"Ние постоянно имаме проверки, миналата седмица също. Може би сме една от най- проверяваните структури на територията на община Кюстендил, за момента няма никави нарушения", обясни още Велков.

"За да се реши проблема с бездомните кучета, който е не само в Кюстендил, но и в цялата страна, трябва първо да се работи, за да не се стига до ухапвания. Това е първият приоритет на екипа на приюта. Когато има сигнал се реагира веднага, преди още да е постъпил писмено. Всяка една община трябва да има такъв приют като нашия.

Миналата седмица хванахме 4 бездомни кучета, едното по чипа се оказа от Благоевград. Виждате сами по центъра, непрекъснато прибирам кучета, непрекъсанто нови кучета на видима възраст около година. Това не са домашни кучета.

Лошата практика е следната: Много други общини сключват договори с фирми, които залавят кучета. Би трябвало да ги кастрират и да ги върнат обратно на място. Но дадена община си плаща определена сума, кучета се залавят, не се кастрират, а се докарват в съседния град или община.

Това е кучешкия туризъм в момента в България", заяви още Велков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK