Украйна арестува бивш министър за държавна измяна

Снимка: Infomreja.bg

Нестор Шуфрич остава в ареста за 60 дни без възможност за освобождаване под гаранция

Съд в Украйна разпореди задържането на бивш министър по подозрение в насаждане на проруски настроения и извършване на държавна измяна, съобщава "Ройтерс".

Нестор Шуфрич остава в ареста за 60 дни без възможност за освобождаване под гаранция. Той е обвинен в поддържане на контакти с избягал украински парламентарист, заподозрян в сътрудничество с руските служби за сигурност и в подстрекателство към планове за насърчаване на проруския сепаратизъм в Източна Украйна.

Адвокатите на подсъдимия ще обжалват решението на съда.

Шуфрич дълго време беше член на политически групи, приятелски настроени към Москва, включително и на партия, която беше забранена след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

Той беше министър на службите за извънредни ситуации при опозорения президент Виктор Янукович, който избяга от Украйна след масовите протести през 2014 г., които доведоха до анексирането на Крим от Русия.

По данни на службата за сигурност на Украйна той е поддържал тесни връзки и с Виктор Медведчук - бизнес магнат и бивш парламентарист, изпратен в изгнание в Русия миналата година в замяна на украински военнопленници.

Според следователите Шуфрич е изпълнявал инструкции от руски и проруски служители за насърчаване на промосковска политика в Украйна.

Той проведе разговори със сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г. и призова украинските власти да обмислят сключването на споразумение с Москва за създаването на проруски територии там.

Шуфрич остана депутат и от 2019 г. председателства комисия по свободата на словото.

Властите съобщиха, че при претърсването на дома на Шуфрич вчера са открити документи за създаване на сепаратистки образувания в Източна Украйна, както и руски медали и други ордени. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//