Украйна: Алексей Навални е починал от тромб

Снимка: EPA/БГНЕС

Предстояло е той да бъде освободен при размяна на затворници между САЩ, Русия и Германия, обявиха от екипа му

Руският опозиционер Алексей Навални е починал от тромб и смъртта му е била естествена, обяви началникът на украинското разузнаване към Министерство на отбраната Кирило Буданов, предаде Ройтерс.

„Вероятно ще ви разочаровам, но това, което знаем, е, че той наистина е починал от кръвен съсирек. И това е повече или по-малко потвърдена информация“, посочи Буданов.

„Ще ви кажа следното - не получихме тази информация от интернет. Това беше естествена смърт“, каза още началникът на украинското разузнаване.

Навални е трябвало да бъде освободен?

Предстояло е Алексей Навални да бъде освободен. Това е трябвало да стане като част от размяна на затворници, каза във видео в YouTube журналистката от неговия екип - Мария Певчих.

Руският опозиционер, както и двама неназовани граждани на САЩ, е трябвало да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец от руската служба за сигурност на ФСБ в затвора в Германия. Преговорите са били в последния си етап към момента на смъртта на Навални.

Руската държава отрича да е замесена в смъртта на Алексей Навални. Смъртният му акт гласи, че тя е настъпила по естествен начин.

„Навални трябваше да излезе през следващите няколко дни, защото взехме решение за размяната му. В началото на февруари на Путин беше предложено да размени офицера от ФСБ Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални“, каза тя.

Красиков беше осъден доживотен затвор в Германия заради убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в Берлин през 2019 г. Става дума за Зелимхан Хангошвили, който е застрелян с три куршума на 23 август 2019 г.

„Има достатъчно данни, че убийството на Зелимхан Хангошвили е извършено или по поръчка на държавни служби в Руската федерация, или на такива в автономната Чеченска република като част от Руската федерация", се казва в изявление на главната прокуратура на ФРГ.

Владимир Путин даде знак в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън този месец, че иска да си върне Красиков.

Певчих каза, че има потвърждение, че преговорите за размяната са във финалната си фаза вечерта на 15 февруари.

„На следващия ден Навални беше убит, защото Путин не може да приеме мисълта, че той ще бъде свободен“, допълни тя.

Според нея бизнесменът Роман Абрамович е участвал в някои от преговорите като посредник с Путин. Все още няма коментар от Абрамович.

Певчих не посочи имената на двамата американски граждани, които се борят за размяна заедно с Навални. 

САЩ са обявявали, че се опитват да върнат Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal и Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец.

Германското правителство е запознато със съобщенията за планирана размяна на затворници за Алексей Навални преди смъртта му и не може да коментира съобщенията в момента, каза говорител на пресконференция в Берлин.

В момента се търси място, на което да се състои погребението на руския опозиционер. Навални ще бъде погребан през тази работна седмица, обяви говорителката му Кира Ярмиш в социалните мрежи.

Кремъл отрече върху Людмила Навалная, майката на опозиционера, да е оказван натиск как да бъде проведено погребението му.

„Владимир Путин никога не е бил ангажиран с решения около тялото на Навални“, каза говорителят Дмитрий Песков.

„Държавният глава по никакъв начин не управлява тези въпроси. Има определени служби и съответни процеси, които вървят по установените правила за такива ситуации“, каза Песков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK