В Украйна публикуваха бележки с инструкции как да действат гражданите в случай на срутване на дома. Паметната записка е от Спасителната държавна служба, информира УНИАН.

Ако имате възможност, обърнете се към хора, които може да извикате на помощ и да почакате, докато бъдат разчистени отломките. В тази ситуация основното е да не се поддавате на паника, съветват властите. 

Ако никой не ви чува, първата стъпка е да се опитате да освободите ръцете и краката си, ако са затиснати под развалините. След това трябва да се оцени околната обстановка, за да не влошите ситуацията в случай на опит за придвижване и излизане.

От спасителната служба за извънредни ситуации съветват да започне разчистване на срутването на места, където вероятно може да се освободят парчетата като се опитва да не се засягат елементите, които държат конструкцията.

Ако не сте уверени в своите сили, обадете се за помощ. Ако нямате възможност да се обадите, започнете да чукате по тръби, батерии, метални предмети, които създават шум.

Спасителите напомнят за това, че намирайки се около съоръжени, където има срутване е важно трезво да се оцени обстановката и да не се опитвате да помогнете като рискувате собствения си живот.

От Украинската медия напомнят, че на 4 март Русия е нанесла мощен удар по Житомир. Разрушено е училище, но няма информация за жертви и ранени.