Ухапан от бездомно куче осъди Община Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

Ухапан от бездомно куче осъди Община Кюстендил.

В. Л. ще получи обезщетение от 1200 лева за това, че е изживял значителни болки и страдания. Инцидентът станал на 26 август тази година между 18 и 18.30 часа на кръстовището на булевард „България“ и улица „Бузлуджа“. По същото време мъжът се прибирал с дъщеря си, която карала велосипед. Изведнъж към детето се спуснал голям пес. Момичето се уплашило, започнало да пищи и паднало на земята. Докато се опитвал да помогне на дъщеря си и да я предпази, помиярът го захапал за дясната ръка. Случайни свидетели на инцидента помогнали на бащата и прогонили кучето.

Пострадалият се прибрал у дома и промил раната, на която се виждали следите от зъбите на четириногия нападател. На другия ден обаче болката станала нетърпима, раната продължавала обилно да кърви и мъжът потърси медицинска помощ. В Спешното отделение ухапаното място е било обработено, дежурният лекар му направил и две инжекции.

Малко по-късно той завел дело срещу Община Кюстендил за причинените болки и страдания.

В съдебна зала Общината оспори иска с мотив, че не може да се говори за бездейтвие от страна на кметската администрация, пък и липсвали категорични данни, че кучето, наранило мъжа, е безстопанствено. Другият аргумент на ощинските власти бе, че в Кюстендил непрекъснато се предприемат мерки за овладяване и контрол над популацията на безстопанствените кучета.Има изграден приют, в кото се настаняват уличните песове. Там се ваксинират се и ако няма желаещи да ги осиновят се връщат на местата, от където са заловени. Изключение правят кучетата, заловени в детски градини, учебни и болнични заведения и на детски площадки. Нямало и постъпили сигнали от граждани за злонрави и агресивни кучета.

Съдът обаче прие, че искът на пострадалия мъж е напълно основателен. По време на делото са разпитани и очевидци на инцидента, които потвърдили думите на ищеца. Свидетелка разказала, че въпросното куче продължило да се разхожда на воля в района в компанията на друг уличен пес.

Изготвената и приета по делото съдебно-медицинска експертиза показала, че пострадалият е получил разкъсно-контузна рана в областта на дясна предмишница.

По отношение на отговорността за бездомните кучета съдът приема, че тя е на Общината. Магистратите се позовават на чен член 40 от Закона за защита на животните, според който кметовете на общините организират улавянето и изолирането на скитащи кучета и осигуряват финансови средства за провеждане на задължителните ветеринарномедицински мероприятия. Освен това според Наредбата за регистрация, отглеждане и контрол на кучетата, именно Общината носи гражданска отговорност за вредите, причинени  от безстопанствени и свободно движещи се животни.

Ищецът е ухапан от безстопанствено куче на територията на гр.Кюстендил, като това обстоятелство ангажира деликтната отговорност на Общината, категоричен е Районният съд.

По делото е установено, че в резултат от телесните увреждания, причинени от ухапването, мъжът е претърпял значителни болки и страдания-в момента на ухапването, така и за период от около 15-20 дни, както и психическа травма-уплаха и стрес.

При определяне размера на обезщетението съдът приема, че пострадалият е преживял стрес, както за собственото си здраве, така и за здравето на детето си. Затова съдът налага извода, че справедливо и обосновано е на ищеца да се изплати обезщетение в размер на 1200 лв., което изцяло ще обезщети претърпените от него неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK