Удължаване на извънредната обстановка с 2 месеца, иска Стойчо Кацаров

Снимка: БГНЕС

По думите му трябва да се намери фин баланс в COVID мерките

COVID кризата не е приключила. Това, че има намаляване на случаите не означава нищо. Затова е нужно хората да се ваксинират. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на bTV.

По думите му трябва да се намери фин баланс в COVID мерките. В тази връзка Кацаров заяви, че се обсъжда направата на безплатни тестове на коронавирус за туристи.

Едно от другите предложение е да не се иска PCR тест на деца, които са на определена възраст. Той добави, че ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с 2 месеца, за да има контрол, кой влиза в страната.

Искам да се направи методология за намиране на нови щамове, поясни той. По отношение на COVID, Кацаров изказа своята теза, в която твърди, че повечето данни в Единия информационен център не са напълно достоверни.

Ние реално нямаме представа колко души са се срещали с коронавирус. Затова възложих до средата на юни да се направи проучване.

 

Той добави, че ще се признават само ваксини, одобрени от ЕС, като подчерта, че това е регулаторен въпрос, не политически. Относно грешките в сертификатите, Кацаров заяви, че проблемът е в софтуера, който не е направен като хората.

Относно НОЩ, Кацаров каза, че не трябва да го има. Този щаб е назначен, за да съобщава лошите новини и да казва това, което премиера не искаше да съобщи. Има много канали, с които вече хората могат да се информират.

Във връзка със зелените коридори, Кацаров поясни, че е важно възрастните хора да бъдат ваксинирани.

Относно думите на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че по този начин се задържат изкуствено ваксини, Кацаров отговори, че неговия предшественик е в предизборна кампания. "Ти си ни оставил последни, пък после критикуваш защо сме стигнали дотук", засмя се иронично Кацаров.

В заключение той поясни, че е приел този пост, защото е добре запознат със здравната система и иска на направи реформи, които са нужни.

Обществото има нужда от промяна във всякакъв аспект. Едно е да критикуваш от Фейсбук, съвсем друго е да направиш нещо, допълни той. Готов съм да поема този риск, дори накрая да не бъда харесван./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK