Турция след наводненията

Снимка: БГНЕС

Как се включи държавата?

Наводненията, които опустошиха европейската част на Турция, оставиха тежки следи.  Във вчерашния ден стана ясно, че жертвите на този бедствен природен инцидент са достигнали бройката от осем души, като двама от тях са загинали в столицата Истанбул, а шестима в провинция Къркларели, която граничи с България, съобщава БНР.

Нахиде Дениз, журналист и дългогодишен кореспондент на БТА в Турция, предостави информации за обхвата на бедствието и усилията за възстановяване в ефира на "Нашият ден". Тя разказа, че след серията земетресения в югоизточните области на Турция през февруари, наводненията се разразяват в северозападните и западните провинции, централната част на страната, а на места засегнаха и Егейското крайбрежие.

Според г-жа Дениз най-силно поразени са провинциите край Черноморското крайбрежие:

"Самсун, който беше тежко засегнат, изпита блокада на магистрали и мостове, миналата седмица, а след това ситуацията се влоши и в столицата Анкара, където улиците се превърнаха в истинско море. Наводнението се разпространи и в европейските части на Турция, като засегна големи райони в Истанбул с милионно население".

Г-жа Дениз поясни, че пораженията в Истанбул са локални и не засягат целия град. Управлението на града веднага е  предприело активни мерки за справяне с бедствието. "Мобилизирана е правителствената служба за борба с бедствия и аварии, както и спасителни екипи от кметството. Хората, които бяха засегнати, са настанени в помещения за пострадали при бедствия, а други са хоспитализирани в държавните болници", казва тя.

За да се подпомогнат пострадалите, в кметството на Истанбул е бил сформиран специален кризисен щаб, който е  работил 24 часа без прекъсване.  Кметът на града е съобщил, че са били изпратени над 1000 екипа с машини и линейки.

Министърът на вътрешните работи на Турция е обявил, че на всяко пострадало семейство ще бъдат предоставени по 15 000 турски лири помощ.

След този сериозен природен инцидент, усилията за възстановяване и помощ за пострадалите продължават, докато общността и властите работят за възстановяване на нормалния живот в поразените райони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK