Транзитът на руски газ през Украйна е спаднал до "исторически дъно" през юни, съобщава "Франс прес", позовавайки се на украинският газопреносен оператор.

Киев обвини Москва, че подклажда политическата нестабилност в Европа чрез свиване на доставките.

Русия вече намали с 60% потоците към Европа през газопровода "Северен поток 1" през последните седмици, позовавайки се на технически проблеми.

Критиците на Москва в Европа обаче отхвърлиха това обяснение и заявиха, че Русия се опитва да окаже натиск върху Запада заради подкрепата му за Украйна във войната.

По данни на украинския газопреносен оператор Русия не използва резервираните и платени квоти по договора с него.

Транзитът на газ през газотранспортната система на Украйна достигна историческо дъно през юни, се посочва в изявление на компанията.

Руският газов гигант "Газпром" експлоатира едва една седма от възможния си обем, или 334 милиона куб.м на ден, посочваукраинският оператор, обвинявайки Кремъл, че се опитва да всее "паника и страх" преди зимата.

Според него Москва иска "в крайна сметка да принуди цивилизования свят да преговаря със страна, която извършва кървави престъпления в сърцето на Европа".

Преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 27-те страни членки на Европейски съюз трябва да направят спешни планове, за да се подготвят за пълно спиране на руския газ в резултат на войната на Кремъл в Украйна.

Миналия месец страните от ЕС се съгласиха, че всички хранилища за природен газ в 27-членния блок трябва да бъдат заредени до най-малко 80% капацитет за следващата зима, за да се избегне недостиг през студения сезон. Новият регламент също така казва, че подземните газови хранилища на територията на ЕС ще трябва да бъдат запълнени до 90% от капацитета си преди зимата 2023-24 г.