Традиционен концерт в чест на народния певец Благовест Порожанов

Снимка: Infomreja.bg

Тържеството бе организирано от сина му Милен Порожанов и съпругата му Йорданка Порожанова

За поредна година по традиция в Кюстендил се проведе концерт, наситен с народни ритми и народно творчество, в чест на народния певец Благовест Порожанов - 15 години от неговата кончина.

Всички участници в концерта бяха от различни  фолклорни групи и представиха чист фолклорен концерт, дори и децата от формацията „Тип Топ”, или т. нар. „Златни ябълки”, Михаела Плачкова и Наталия Симеонова пяха народни песни за слънцето, за силната майчина любов, за подкрепата на бащината ръка и невинното цвете, които лекуват рани.

Имаше и автентичен хумор, който извираше от душата на известната кюстендилска хумористка Антоанета Пенева за човешките грехове и изповяданите пред дядо поп, който контролира хубавите и мръдливи невести и опрощава греховете им. Хумористката Тони, както я наричат, си носеше и червената точка №18 за забранени и нецензурирани думи, която допълнително усилваше хумора.

Представителки на 150-годишното НЧ „Светлина 1871” от с. Соволяно пяха групово - Йорданка Чорбаджийска, Цветанка Павлова, Юлия Банкова и Ирина Михова, като  и индивидуален изпълнител солист беше Роза Станкова, с вълнуващ и хубав глас.

От с. Николичевци от НЧ ”Спасовица-2008” пяха Веселина Сиракова, Иванка Велинова и Стефка Тинева, ръководени от кметицата Спаска Методиева, печелили в Копривщица престижни награди по фестивалите.  

Водещ на събитието беше Миродинка Василева - председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Долно село, чиято фолклорна група представи „Освещаване на хляба”, с молитви, наричания и песни, които по стар народен обичай се ръководят от изгрева на слънцето и си пожелават много кръстилки по нивята, пълни кошари с живи агънца и много здраве във всеки дом.

Най-старият дядо от групата на Долно село поведе хорото и засрами всички със своя ентусиазъм и любов към българските хора. Последваха го много други и хорото се изви за чудо и приказ и хората се веселиха от душа и  сърце с уважение към българския фолклор.

Солистката на танцов ансамбъл „Пауталия”- Веселина Сиракова, зареди присъстващите с песните „Йовано, Йованке”, „Цъфнало е цвеке шарено” и др.

И сега повече за виновника на това тържество - Благовест Порожанов, организирано от сина му Милен Порожанов и съпругата му Йорданка Порожанова.

В кюстендилското село Горно Уйно на Благовещение се ражда дете от мъжки пол, което идва с името си на този свят. Кръщават го Благовест, когато той плачел като че ли пеел и детският му плач приличал на песен. Така разказва за народния певец Благовест Порожанов майка му - баба Корна.

Детството на Благовест така се стича, че той живее в с. Соволяно. Там е изграден и параклис в негова чест.

Любителят на българската народна песен обикаля села и махали и успява да събере и съхрани над 40 автентични наши народни песни. Изнася безброй концерти в България, пее и в бивша тогава Югославия, като вече и основател на „Пирин фест“ в гр. Сандански с песни, които са  записани в радио Пловдив.

Записва и „Бисери от Македония” като любител не само на българската народна песен , но и на македонската.

На следващата година  прославя и България по света, като на Фестивала на изкуствата в САЩ получава награда сребърен медал. Наградите му се множат и на различни други фестивали за авторски и автентични песни, като в Благоевград се класира отново на „Македония фолк” с песента: ”Яно, моя рано”.

Създател е на школа за млади таланти и дарования към НЧ „Братство 1869” - гр. Кюстендил, които да предадат посланията на родния край и българската народна песен.

Удостоен е със званието Почетен гражданин на гр. Кюстендил.

Напуска този свят на 68 г., но оставя в сърцата  на българите и на колегите си народни певци не само от Благоевград, Кюстендил,  Петрич и Сандански, но и от цялата страна прекрасния спомен за него, като човек и като  талант с песните, които особено са популярни не само в Югозападна България, но и из цялата ни страна.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK