Томислав Дончев: Орешарски може да спечели само „Сървайвър“

Даниела Савеклиева и Томислав Дончев, снимки: Пресцентър ГЕРБ

Настоящата власт е слаба, и то много слаба, тя няма решителност и смелост да направи нещо радикално. Това каза Томислав Дончев, който е народен представител от ПП ГЕРБ и министър по еврофондовете в кабинета „Борисов“  на областния форум „Предизвикателствата пред местната власт в динамично променящата се политическа обстановка“.

В двудневния семинар, който се проведе във Велинград, участват ръководствата на 14-те общински структури и всички общински съветници от ГЕРБ в Пиринско, сред които е и областният координатор Даниела Савеклиева.

Дончев подчерта, че кметовете и общинските съветници са най-важните, защото са на фронтовата линия. „Присъствето на ПП ГЕРБ в местната власт е изключително солидно, затова сме силни“, подчерта депутатът.

Според бившия министър по еврофондовете предстоящите две години са от ключово звачение за следващия програмен период. „Оттам ще дойде финансовият ресурс за нфраструктура, пътища и ако това не се случи - нищо добро не ни очаква. Новото министерство на инвестиционното проектиране ще налага тотален контрол над проектите на стойност над 10 млн. лв. То ще разрешава или забранява изпълнението им. Това може да се превърне в политически репресивен елемент, да се държат проектите на неудобните кметове „на трупчета“. На непослушните кметове ще им се налагат сериозни финансови корекции на бюджетите“, предупреди Томислав Дончев.

Според него ни очаква нов дълг. „В стилистиката на платената любов властта се опитва да угоди на всички, а това е невъзможно, защото бюджетът не е безкрайна величина“, обясни той . По думите му единственото умение на този кабинет е да оцелява, а единственото състезание, което Орешарски може да спечели е „Сървайвър“.

Решенията на новата тройна коалиция са самоцелни, взимани единствено и само заради стремежа за оцеляване, без никакъв държавнически подход. Така коментира настоящата политическа ситуация народният представител и председател на Народното събрание в периода 2009-2013 г. Цецка Цачева пред близо 200 участници във форма. Тя подчерта, че правителството на Пламен Орешарски е единственото в историята на българския парламентаризъм, което е избрано с по-малко от 121 гласа.

„Това е прецедент от Търновската конституция насам.  В усилията си да осигурят работещ парламент, парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до всякакви схватки и приоми. Опитват да осигуряват кворума в парламента на всяка цена и гласуването и приемането на законопроекти и решения“, коментира Цачева. Тя дискутира с присъстващите промените, които са необходими да се направят в Изборния кодекс, за да не се достигне до подобни изборни резултати при следващите парламентарни избори.

Утре лектор на форума в Благоевград ще бъде зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Даниела Савеклиева и Томислав Дончев, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Томислав Дончев, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Томислав Дончев, снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//