Тютюневите квоти за 2014 г. драстично намалени в Гоцеделчевско

снимка: infomreja.bg, архив

Голям проблем се очертават тютюневите квоти за реколта 2014 година в Гоцеделчевския регион. Това означава, че фирмите губят интерес към изкупуването на тазгодишната продукция, поради което на този етап не се сключват и договори с тютюнопроизводителите, коментират експерти.

Очаква се максимум една или две фирми да подпишат договори само за 1/3 от количеството тютюни, които ще бъдат произведени през 2014 г.

До момента заявените количества за производство на тютюн в Гоцеделчевско са като миналогодишните, а производителите заявяват, че алтернативата на тютюна в този край е самият тютюн.

Почти няма хора, които през миналата година са отглеждали тютюн, а тази да са се отказали, сочи статистиката, която се води в кметствата по места. Според тютюнопроизводителите решението на големия проблем, който може да се появи при следващата изкупна кампания, е навреме да се осигурят нови пазари, за да не се повтаря тъжната одисея на реколта 2013.

Хората въпреки че са в очакване, се съмняват, че до края на този месец ще получат парите си от неизплатената им от някои фирми продукция от миналата година. Голяма част от тях не вярват, че ще им бъдат преведени обещаните доплащания по 3 лв. за килограм жълто злато.

Впоследствие пък стана известно, че е взето решение премии по 3 лв. за килограм да получат производителите с количества до 2000 кг, а по 2,04 лв. - над 2000 кг.

„Това отново е една несправедливост спрямо хората, произвели повече тютюн. В същото време се лансират тези с по-малките количества. Чакат да наближат изборите, за да платят премиите. Това е причината за забавянето", смятат тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, които вече трупат нови дългове за залагането на новата реколта.

Две фирми в региона на този етап са раздали семена и са сключили съвсем малък брой договори.

Гръцката фирма "Михайлидис" пък заради оказвания ежедневен натиск вече е започнала да дава авансово по 200 лева на хората, които са си продали тютюна на нея, за да си платят тока за този месец. Това разказват потърпевши, които всеки ден пътуват до Сандански да молят от собствениците за някой лев, за да покриват най-неотложните си нужди.

По селата в Гоцеделчевско са разлепени спешни съобщения до всички тютюнопроизводители, които имат предадени тютюни по договори за реколта 2013, но не са продавали тютюни на същото име през реферетния период 2007 - 2009 г., да се записват по най-бързия начин в кметствата.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

БАШО АПАШО22:58 - 09.04.2014
Така ще, докато загубените помаци и зевяните турчоля гласуват за ДС-агентурата и монополите на Догана и Пеевски, които играят заедно с ГЕРБ-мафията. ХАК ИМ Е НА ТЕЗИ СЛЕПОЦИ.
А, такаааааааааа11:59 - 09.04.2014
Айде пак на изборите всички под строй, вие ги избирате, а те се гаврят с труда ви. Добре си помислете за кой да гласувате!!!
XYZ TUTUNDGIA07:08 - 09.04.2014
wsicko e nagagdane na tutundgiite ot boklucite 'POLITICI',koito ne mislat za naroda,a samo za sebesi,DEPUTATI,'PREDATELI',dano, allah ihhallax,WI nakage za deainiaita i zlinite koito warhite.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//