Телена ограда и кучета пазят вилата на Росен Ангелов

снимки: infomreja.bg

Стръмен и криволичещ черен път води до вилата на благоевградския учител по психология и философия Росен Ангелов в село Бистрица. Само на 5 километра от основния път е, но до нея може да се стигне eдинствено с високопроходим автомобил.

Там, на гости на бившия си учител от Езиковата гимназия, във фаталната нощ на 6 срещу 7 октомври е бил 25-годишният Марио Нушков. Сутринта приятелите на Нушков, с които той бил при Ангелов, заварили леглото му празно. Тръгнали да го търсят. Открили го към 13 часа в неделя мъртъв до електрически стълб в безлюдна местност под пътя за Бистрица.

Телена мрежа обгражда имението на Ангелов, разположено върху десетки декари, насред гъста борова гора. По нея са осеяни множество предупредителни табели с надпис: „Уважаеми господине и/или госпожо, моля да имате предвид, че зад оградата на НЕОЧАКВАНИ за вас места вече има заредени КАПАНИ и може да пострадате много сериозно, ако влизате тук в наше отсъствие!“

Две 5-месечни каракачанки бдят зад портата на родовото имение.

„Кръстил съм ги Атила и Рила. Ако ви лаят, значи не сте добре дошли и ще останете отвън“, предупреждава учителят репортерите, дошли за среща с него.

След успешно издържания тест и дружелюбното махане на опашки, портата се отваря.

„Идвам тук всеки ден. Нещо като мост между две измерения – Благоевград и вилата, е в момента животът ми. От близо 300 години това е земя на моя род. В началото не се отнасях с любов към нея, а като наемен работник. Пръскахме с химикали градината и дръвчетата и прасковите ставаха като сливи. Сега е различно. Плодовете са огромни, екологично чисти“, разказва Росен Ангелов.

Освен учител по философия, психология и логика, той преподава йога, планински водач е. Председател е и на учредената от него фондация „Мечта“, в която членувал и Марио. Никому неизвестната допреди трагичния инцидент фондация, в момента е обект на разследване.

„Всичко тръгна от едно послание по интернет от италиански природозащитници, които описваха, че след 50 години земята ще заприлича на пустиня. Че вода ще има само на отделни места, предназначени за елита и охранявани от въоръжени отряди. Тогава реших да създам фондацията, за да се противопоставим на този тъмен образ, като разпространяваме светъл и положителен образ за опазването на земята“, пояснява Ангелов.

Идеята за фондацията идва през 2006 година, но регистрацията й става факт две години по-късно.

„Бяхме двама души, Марио беше третият. Той се включи през 2010 г. Включи се, защото хареса идеите. Вдъхнови се от положителната енергия на тези образи и пожела да ни помага. Много е помагал - и с дейности, и с пари. Първата сума, която той ни даде, беше 50 лева. С тях платихме наема на зала, в която да направим публична презентация на нашия проект. Давал е и други суми – от по 18, 20, 50 лева за плащане на интернет и за канцеларски материали“, разказва Росен Ангелов.

Той признава, че фондация „Мечта“ е вдъхновена от идеите на Владимир Мегре и неговата героиня Анастасия. „Но ние не сме анастасийци, не сме слепи коне с капаци и не смятаме, че това, което се е родило в Русия, трябва слепешката да го присаждаме в България. Но ако намерите в книгите на Мегре една дума, която да приканва към самоубийство, към бягство от цивилизацията или към отшелничество, ще ви дам 1000 лева, защото това е абсолютна клевета“, смята психологът.

Той е категоричен, че във вилата му в Бистрица досега не е имало нито една сбирка на фондацията. „Там идват членове на семейството ми и хора от фондацията, но идват на гости при мен, защото са мои приятели“, споделя учителят.

Вечерта преди мистериозната засега смърт на Марио Нушков, във вилата на Ангелов са били още няколко негови бивши ученици от Езиковата гимназия.

„Играехме на различни игри – на шах, на петли – кой кого ще изблъска, на игри за равновесие. Всеки разказа най-хубавата си случка от миналата седмица, миналия месец, миналата година. Писа се по медиите, че Марио е бил притеснен, истината е, че състоянието му бе много по-тежко. Аз съм работил дълго с това момче, той ми бе като син и ако се е самоубил, това много ще ми тежи. Моля се да е нещастен случай, иначе означава, че сме се провалили жестоко. Не е важно какво ще говори за мен обществото, по-важното е, че аз съм допуснал сериозна грешка“, заяви Ангелов, който отказа повече коментари за Марио и злополучната нощ, докато тече полицейското разследване.

Според него който познава семейната история на Марио, най-добре го е разбирал. По въпроса за наследствените имоти, завещани му от баща му, Ангелов заяви: „Той се отказа да продава имотите, но кой му помогна за това решение, кой му казваше да не бърза и да предупреди своите близки“, попита риторично Ангелов, визирайки себе си.

"Да ни идвате на гости, да видите колко е хубаво тук и вие също да поискате да си направите такава градина". Това по думите на Ангелов е основната философия на фондация „Мечта“.

„Каня всеки да дойде на гости в моята вила. Каня президента и премиера да дойдат тук и да отворят сетивата си за природосъобразния начин на живот, да преспят тук и да видят дали това място е сектантско. Това, че обичам природата не ме прави сектант“, категоричен е той.

Какво точно се е случило в съдбовната нощ в събота срещу неделя, предстои да стане ясно.

Прахът на кремирания Марио Нушков ще бъде пръснат тази събота из планината Беласица, близо до родното село на майка му – Коларово.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

nikibg08:54 - 12.02.2017
Ей, до "благодарния", мноо го защитаваш тая откачалка бре, да не си му любоница!
otgovor na meil14:51 - 12.10.2012
да, но нчмате право да обиждате хората!!!
otgovor na meil14:49 - 12.10.2012
Да,ама не и да отправя обвинения или обиди особено към човек когото не познавате!
мейл06:28 - 11.10.2012
е все пак нали е форум всеки има право на коментар или не е така?

FACEBOOK