Състоянието на едно от децата в "Пирогов" се подобрява

Снимка: МВР

С пет реаномобила, ескортирани от полицейски служители, седем деца бяха предадени на сръбските власти

„След привеждането в „Пирогов“, при 11-годишното дете, което по-рано днес не беше контактно, с фебрилитет, за което имахме притеснения, отчитаме подобрение на общото състояние, но детето все още не е стабилно.

Другото дете, което приведохме тук, е с политравма, с фрактури на таза и бедрото, както и с контузионен бял дроб – в момента детето е в операционна зала.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след като на място, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, се запозна със състоянието на двете по-тежко пострадали при инцидента на АМ „Тракия“ деца.

Здравният министър д-р Меджидиев изказа благодарност за отличната координация между министерствата на здравеопазването, отбраната, на вътрешните и на външните работи, както и на спешните медицински екипи от центровете за спешна помощ в Стара Загора, Сливен и София. Към настоящия момент 7 от децата с по-леки травми, които в рамките на вчерашния ден бяха хоспитализирани в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, вече са поети от здравните власти на Р Сърбия след успешна координация, осъществена между здравните министри и отговорните институции в двете държави. „За целта осигурихме 5 линейки на ЦСМП София с екипи, които в днешния ден не бяха на смяна, и доброволно се отзоваха“, подчерта д-р Меджидиев.

Пред медиите здравният министър апелира, използвайки повода, че 15-ти август е обявен за Ден на спасението – дата, на която отдаваме почит на лекарите, загинали при изпълнение на професионалния си дълг: „Призовавам обществото за повече уважение и признателност към българските лекари. Навременната реакция на колегите медици при конкретния инцидент е показателна за тяхната професионална компетентност, отзивчивост и човечност“, подчерта д-р Меджидиев. 

В резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, и след осъществено взаимодействие със сръбските власти, днес бе организирано транспортирането на седем от сръбските деца, пътували в автобуса, който катастрофира снощи на автомагистрала „Тракия“. Малко след 14 часа от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни. Минути след 17 часа реаномобилите преминаха през ГПУ-Калотина в посока Сърбия.

Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца.

Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор. Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си.

Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин, уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той благодари на екипите на полицията, пожарната и на бърза помощ, които минути след инцидента успяха да пристигнат на място. Те действаха в пълен синхрон за овладяване на ситуацията и за бързото транспортиране на пострадалите, което в такива ситуации има решаващо значение за минимализиране на евентуални тежки травми.

Вътрешният министър благодари и на гражданите, станали неволни свидетели на пътнотранспортното произшествие, които също се притекоха на помощ на пострадалите.

По т. нар. свободен коридор в 18: 15 часа преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ „Тракия“. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK