Със заря-проверка почетоха паметта на Христо Ботев в Калофер

Снимка: Опознай.bg

Проявите в родния град на поета революционер започнаха още тази вечер

Със заря-проверка и митинг-поклонение в Калофер почетоха паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Проявите в родния град на Ботев започнаха още от тази вечер, съобщава nova.bg.

Сред стотиците, преминали днес през най-святото място за преклонение- родната къща на Христо Ботев в Калофер, бе и семейство Патарински. Идват с двете си деца от Бургас, за да им покажат, че героят на България е израснал в бедно и многодетно семейство.

„Нашата история е пропита с кръв и ние трябва да я знаем, за да помним кои сме всъщност”, заяви Живко Патарински.

Като светини в родния град на Ботев се пазят единствените му оцелели и до днес лични вещи. „За съжаление идеалът, който Ботев ни завеща, че истината е свята, а свободата е мил, доста често го пренебрегваме. Никога да не ни се случва да воюваме и да загиваме, особено младите за тази свобода, но свободата е преди всичко отговорност. Ето това трябва да запомним”, посочва Ася Николова, директор на НМ“ Христо Ботев“- Калофер.

7 години жителите на Калофер се борят ремонтът на мемориалния комплекс, за който държавата похарчи 300 хиляди лева, да бъде качествено извършен.

„Осветлението работеше. Днес го поправиха. Стълбите са разбити. Не са оправени още. Имаме обещание от страна на общината, имаме разбиране. Ние също очакваме ремонта”, подчерта Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Стотици деца от цяла България днес изкачиха стъпалата до величествения паметник на Ботев, за да отдадат почит пред подвига на героя и да рецитират стиховете му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK