Сърбия гласува днес

Снимка: БГНЕС

Гласуват за президент, депутати и за местни събрания в Белград, Бор и още 12 общини

В Сърбия и диаспората днес се провеждат избори за президент на републиката, депутати, както и за местни събрания в Белград, Бор и още 12 общини, предава РТС. Право на глас на президентските и парламентарните избори имат 6 502 307 избиратели, определи Републиканската избирателна комисия. За около 100 000 избиратели от района на Косово и Метохия гласуването на изборите бе организирано в най-близките общини на Централна Сърбия. Избирателните секции отварят в 7 часа сутринта и затварят в 20 часа.

В Сърбия гласуването се провежда в 8255 избирателни секции, от които 29 са в затвори, а диаспората гласува в 77 избирателни секции.

Около 100 000 избиратели от Косово и Метохия ще гласуват в Тутин, Рашка, Куршумлия и Враня.

На президентските избори в бюлетината има осем кандидати, а за парламентарните избори са се регистрирали 19 листи.

В два града и 12 общини се гласува за състава на местните парламенти - в столицата и Бор, а съветници ще бъдат избирани в общините Аранджеловац, Смедеревска Паланка, Севойно, Лучани, Княжевац, Медведжа, Баина Баща, Долевац. , Кула, Кладово, Майданпек и Сечан.

Гражданите избират 110 съветници в Белградското събрание, които след това ще изберат кмета. Мандатът на съветника, както и на първия човек на столицата, е с продължителност четири години. Гражданите ще могат да упражнят правото си на глас в 1198 избирателни секции. Окончателният брой на избирателите на местните избори в Белград е 1 600 463, определи Градската избирателна комисия.

С откриването на избирателната секция в сръбското посолство в Лондон, в събота в 7 часа сутринта започна гласуването в диаспората на изборите, които ще се проведат в Сърбия и повечето избирателни секции в чужбина в неделя.

В събота бяха отворени избирателни секции в САЩ и Канада, съобщиха от Министерството на външните работи.

Всички пълнолетни граждани трябваше да получат покана за гласуване, но и без нея можете да гласувате с лична карта или паспорт.

Ако един избирател е получил няколко покани за гласуване, това означава, че той е регистриран под различни поредни номера в списъците за президентски, парламентарни и местни избори.

Ако забележат някакви нередности, гражданите трябва да се обърнат към Избирателната комисия или към Министерство на вътрешните работи.

Според Владимир Димитриевич, председател на Републиканската избирателна комисия, на тези избори ще има рекорден брой наблюдатели, около 5 218, а 265 наблюдатели от 41 страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ) ще наблюдава изборите, от откриване на избирателните секции до преброяването на гласовете .

Ще има рекорден брой избирателни комисии - в постоянен състав от около 72 000, както и в разширения, което означава, че всяка обявена избирателна листа делегира двама свои представители.

Избирателна активност ще бъде отчетена първо в 10 часа, а след това на всеки два часа.

РИК ще обяви първите предварителни резултати 24 часа след затварянето на избирателните секции, до 20 часа в понеделник, 4 април. / БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK