Съюзът на съдиите се обяви срещу избора на Сарафов

Снимка: Infomreja.bg

"По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения"

Съюзът на съдиите в България излезе със становище, според което изборът на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия на ВСС и са налице "неопровергани по убедителен начин съмнения за изземване на правомощия от Пленума на ВСС".

Съдиите определят избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор като "срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт".

"През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. При горепосочената фактическа обстановка Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано.

По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023г. досега - множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност.

Не на последно място, срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили две уведомления по реда на чл. 411а и сл. от НПК(Глава тридесет и първа от НПК относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник) за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба", посочват от Съюза на съдиите.

Те призовават Пленума на Висшия съдебен съвет да отчете сринатото от ръководството на Прокуратурата на Репулика България доверие на обществото в съдебната власт и да избере за временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“ прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет, който отговаря на изискванията за тази длъжност, след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви.

"Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона, които не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното – бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. Ето защо настояваме за пореден път, след избора на временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“, незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет", настояват от Съюза на съдиите, съобщава БНТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK