Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Снимка: Нова тв

Промениха мярката му за неотклонение

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, което стана на 2 юни 2015 година. 

Присъдата е взета с 3:2 гласа. На особено мнение са председателят на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели. Те са поискали Матев да бъде осъден. 

Мотивите - според мнозинството на съдебния състав няма доказателства, че Матев е държал ножа и е извършил убийството. След оправдателната присъда съдът промени мярката му за неотклонение от домашен арест на подписка. 

Софийска градска прокуратура ще внесе протест срещу решението по делото за убийството в Борисовата градина, съобщават от пресцентъра на ведомството. Според държавното обвинение присъдата е неправилна и събраните по делото доказателства сочат по безспорен начин авторството на деянието. Затова единственото справедливо наказние е максимално допустимото по закон, в конкретния случай - 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на престъплението подсъдимият е бил непълнолетен, посочват още от прокуратурата.

„Изводите, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там 2 години няма по делото. Очевидно съдът е приел същото”, заяви Ина Лулчева, която е адвокат на Матев.

„Считам, че по делото са събрани достатъчен обем от косвени доказателства, които сочат, че именно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и което е нанесло удара”, коментира Станислава Каракушева – адвокат на близките на Георги.

„Присъдата е неправилна, незаконосъобразна и ще бъде протестирана от нас”, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK