Световната банка отпуска 30 млрд. долара за справяне с продоволствената криза

Снимка: Pingnews/Flickr

Съобщава "Ройтерс"

Световната банка ще отпусне 30 милиарда долара за облекчаване на задаващата се криза в продоволствената сигурност, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на финансите на САЩ.

Вследствие на войната на Русия в Украйна беше прекъсната по-голямата част от износа на зърно от двете страни.

Общата сума, предвидена от Световната банка, ще включва 12 милиарда долара за нови проекти и 18 милиарда долара средства от съществуващи проекти, свързани с храни и хранене, които са одобрени, но все още не са изплатени, се посочва в доклад на ведомството.

В края на април Световната банка предупреди, че войната в Украйна ще доведе до скъпи храни и енергия за следващите три години.

Базираната във Вашингтон организация заяви, че съществува риск постоянно високите разходи за суровини, продължаващи до края на 2024 г., да доведат до стагфлация - съчетана със силен натиск върху разходите за живот.

В резултат на смущения в търговията и производството, причинени от руската инвазия в Украйна, Банката прогнозира 50% покачване на цените на енергията тази година. Очаква се цената на суровия петрол Brent да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., най-високото ниво от 2013 г. и увеличение от над 40% в сравнение с 2021 г. Очаква се цените да паднат до 92 долара през 2023 г., но ще останат доста над средногодишните за последните 5 години от 60 долара за барел.

Очаква се европейските цени на газа да бъдат два пъти по-високи през 2022 г., отколкото през 2021 г., докато цените на въглищата се очаква да бъдат с 80% по-високи. Банката очаква цените на пшеницата да се увеличат с повече от 40% тази година, оказвайки натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос на пшеница от Русия и Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd