СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Брезница пред 110-годишнината си

Снимка: Infomreja.bg

Ще я посрещне като едно съвременно учебно заведение

Тази година СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница ще отбележи 110 години от своето създаване, време, през което е играло основна роля за духовното израстване на местните хора.

Днес в него се учат 400 деца от 1. до 12. клас, за които се грижат общо 50 учители и помощен персонал.

„Гордея се с всички тях, защото са много добри в работата си и в отношенията с децата. Всички учители са с квалификации“, споделя директорът на учебното заведение Сефаде Хаджи. Доволна е и от учениците, за които казва, че са дисциплинирани и ученолюбиви. Децата от началния курс масово се включват в национални състезания - „Многознайко“, „Знам и мога“, състезания, организирани от Сдружението на българските начални учители… Много са отличията, които ученици от различни класове печелят на общински конкурси като тези за Трети март и Първи ноември, организирани от КБППМН в Гоце Делчев. Радват и постиженията на олимпиадите по Математика, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизация. Гордост е участието на гимназистите в национално състезание по финансова грамотност, както и в националните конкурси „ Мила родино“, „С мисъл за бъдещето“, „За бъдещето да помечтаем“.

За придобиване на допълнителни знания и умения допринасят функциониращите в училището клубове „Децата и дигиталният свят около нас“, „Пътешественик“, „Обичам да спортувам“, „Сръчни и талантливи“, „Млад историк“, „Магията в природата“, Математиката - лесна и интересна, „ Химията – лесна и интересна“ и други. Убедително доказателство за създаваното във факултативни учебни часове са изразителните мозайки, които красят коридорите на училището, придавайки им неповторим облик.

Разбира се, за тези успехи от голямо  значение е и материалната база. По НП „ Осигуряване на съвременна образователна среда“, проект „Подобряване на условията за експериментална работа по природни науки, профилирана подготовка“ са оборудвани кабинети по физика, биология и химия, както и лаборатория към кабинета по химия. На съвременно ниво са и двата компютърни кабинета, единият от които е създаден по Национална програма „ИКТ в училище“. Така са осигурени условия за изучаване на двата профила в училището – „Природни науки“ и „Хуманитарни науки“.

Най-новата материална придобивка тук е съвременна спортна площадка. Училището разполага и с модерен физкултурен салон, свързан с основната сграда чрез топла връзка. И двете спортни съоръжения са изградени по проекти на община Гоце Делчев.

А обучението по Безопасност на движението става чрез две специални площадки – стационарна и подвижна. Те са осигурени чрез проект „ Площадки за обучение по Безопасност на движението по пътищата“ по НП „ Осигуряване на съвременна образователна среда“.

В училището се работи и по други програми и проекти – „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“, проект „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“ към МОН, проект „Образование за утрешния ден, програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“. А чрез модул „Културните институции като образователна среда“ учениците са посетили Природонаучния музей и Античния театър в Пловдив.

„Сега усилията ни са насочени към изграждане на STEM център. Подготвяме документацията за кандидатстване“, обяснява директорката, а след това споделя кое е най-голямото й притеснение в момента. Очаквано, то е свързано с отоплението на сградата. Училището е санирано и е с нова дограма, но селото е планинско и климатът през зимата – суров. Осигурили са 20 тона пелети, които изразходват внимателно, съобразно дневните температури.

Колективът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Брезница се е справял с много предизвикателства, ще се справи и с тези.

Сигурно не е далече времето, когато училището ще бъде разширено, защото то и сега трудно побира всички ученици, а най-голямото село в Благоевградска област продължава да се развива.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK