Стойчо Стойчев: Много са кандидатите за протестния вот

Снимка: btvnovinite.bg

Това би могло да ги разпръсне и да останат под чертата, коментира политологът

Когато има протести, насочени срещу властта, това означава, че налице е гражданска енергия, която може да бъде канализирана в някаква посока, коментира в предаването „Тази неделя“ политологът Стойчо Стойчев.

„Разликата между тези избори с други е, че преди сме имали една алтернатива на канализиране на тази енергия. Последната такава голяма вълна беше през 2009 г., когато ГЕРБ дойде с претенцията да отстрани проблемите с организираната престъпност и корупцията, които бяха символи на управлението на Тройната коалиция. Сега подобна роля изпълняват много субекти – от една страна Мая Манолова и „Отровното трио“, от друга страна президентът Радев, който сам по себе си е нещо алтернативно на всички, Слави Трифонов и неговата партия", обясни политологът.  

Изобщо много са кандидатите за протестния вот и това би могло да го разпръсне до такава степен, че и тримата да останат под чертата, смята той. 

„Със сигурност ще присъстваме в новия парламент, но не съм убеден във възможността политическото лидерство  да преодолее този диктаторски режим и да установи нещо сериозно и стабилно, което да реформира страната“, отбеляза Арман Бабикян от „Отровното трио“.

За това, че „Отровното трио“ и формацията на Мая Манолова ще са заедно на изборите, той обясни, че само те са се съгласили да се обединят, за разлика от партията на Слави Трифонов и „Демократична България“. 

„Нашата цел беше политическото лидерство на промяната да е адекватно на присъствието на тези хора на площада, защото те показаха, че могат да са заедно, когато става въпрос за демокрация, свобода и справедливост, но лидерите им все още не могат“, обясни Бабикян.

Според политолога Стойчо Стойчев, ако ГЕРБ са първа политическа сила след изборите, не е ясно с кого ще управляват.

„Това зависи от конфигурацията в парламента. Ако патриотите са в парламента е много вероятно заедно с ГЕРБ да търсят реализация на мандат. Другите варианти, които се заявяват като антиправителствени, биха били изключени. Ограничен е доста потенциалът за маневри“, смята Стойчо Стойчев.

Според Арман Бабикян никой не иска да играе с ГЕРБ вече, защото това стана мръсна дума заради политиката на Борисов. „Дали патриотите ще прескочат зависи от това дали са убедили Марешки да се яви с тях и дали ще получат достатъчно подплънки от властта“, коментира той. 

„На тези, които са срещу властта им трябва крачка растеж в мисленето, докато на Борисов му трябва съхранение“, заяви Бабикян.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK