Стартира традиционната акция „Зима“ в Кюстендилско

Снимка: ОДМВР - Кюстендил

Днес е последният ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени

 От утре стартира в цялата страна Акция „Зима“, като тя ще бъде проведена в три етапа. Първаият етап – с безопасно пътно превозно средство /15-24.11.23 г./, ще бъде насочен към водачите на превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга, индивидуалните електрически превозни средства, селскостопанската техника. Няма да допускаме движението им извън населените места през тъмната част на денонощието, съобщи директорът на КАТ “Пътно полиция“ – Кюстендил, Радослав Боюклийски.

Вторият етап  - Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя/25.н11.-4.12.2023 г./ , ще бъде насочена към пешеходците – най-вече към тяхното поведение за пресичане на определените места, както и даването на предимство от водачите на пешеходците.

Третият етап  - Безопасно шофиране /5 -14.12.2023 г./, ще бъде за безопасно шофиране през зимата, насочен е най-вече към техническото състояние на моторните превозни средства и осветиртелната система, уточни началникът на сектор  "Пътна полиция" .

Днес е последният ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени, стана ясно на пресконференцията, а от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Важно е шофьорите да обърнат внимание на техническото състояние на автомобилите си - състоянието на акумулатора, охладителната система, течността за чистачките, както и на самите чистачки.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ представи статистика за пътната обстановка на територията на Кюстендилска област по време на акцията през  миналата година. За времето от 1.11. до 30.11 2022 г. са възникнали 23 ПТП, тежките от тях са 11, убити са 2-ма души, а ранените са 16.

Представителят на РУО – Кюстендил, С. Тонева, сподели тяхната съпричастност към пътната безопасност, подчерта, че в училищните програми традиционно се обръща внимание и на пътната безопасност, като разглеждането на темата е съобразено с възрастта на учениците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK