Стартира реставрацията на двете стари бани в село Баня

снимки: Община Разлог

Строителните дейности по проекта на Община Разлог за реставрация и консервация на двете стари бани в село Баня започнаха. Обектите обходиха заместник-кметът Иван Гюров и ръководителят на проекта Ваня Илиева.

Строителните дейности са в начална фаза. В момента се разчиства околното пространство около баните, внимателно се разкрива фасадите на баните. Поради липса на възможност до момента двата обекта не са проучвани, коментира Иван Гюров.

Екипът от реставратори и консерватори е на мнение, че след като се направят разкривките ще излязат допълнително дадености, които трябва да се отчетат, за да се направи и постигне по-автентично възстановяване на римската и турски бани. Интерес за целия екип предизвиква работата по обекти, които са изключително ценни и интересни заради градежите.

Куполът на турската баня е зидан. Няма много запазените обекти в България с подобен купол, категорични са експертите. Ценна е вътрешната облицовките на баните, която представлява замазка от червен римски хоросан, както и съществуващите оригинални елементи. Самият факт, че след толкова години куполите, а и самите бани са запазени говори за високо качество на строителството.

Интересът на реставраторите и консерваторите е събуден и от прецизния начин на захранване с топла минерална вода на бани. Предизвикателство е да се съхрани това захранване, защото всичко в действащия си вид е интересно и оригинално.

Старата баня, известна като римската, е построена в характерен римски стил. През 1735 г. е извършен ремонт на банята, при който строителят – дарител - майстор Захо - построява допълнителни подпорни колони от външната страна на банята. Банята се е ползвала за хигиенни нужди до 70-те години на 20-ти век. Застроената й площ е 73,2 кв. м.

Предстои изграждане на електрическа инсталация, канализация и водопровод. Предстоят и редица архитектурни дейности, като почистване и частични демонтажи, укрепване, реконструкция и конструктивни дейности - демонтажни работи, каменни зидарии по фасади, кофражни, армировъчни и бетонови работи, изолации, изграждане на стоманени конструкции. Паралелно ще протича и оформянето и благоустрояването на околното пространство и озеленяване, което представлява част от социализирането на паметника.

Турска баня е разположена в североизточния край на село Баня. Турската баня е характерен представител на типа куполна сграда с тухлен купол върху квадратна каменна основа. За нея се предвижда конструктивно изследване здравината на основите и общия градеж, архитектурни дейности, оформяне интериора на банята по аналогия (включително реконструкция и реставрация на басейна и елементи от интериора, както и реставрация на оригиналните отвори); външни и вътрешни електрически инсталации, външна ВиК инсталация, благоустрояване и озеленяване на околното пространство.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK