Според ЕК реалистичната дата за влизането ни в Еврозоната е януари 2025

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК

Европейската комисия подкрепя България в усилията й да стане част от Еврозоната. Това заяви пред Нова телевизия Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК.

Трябва да изпълняваме Маастрихтските критерии. Няма обаче да успеем да покрием критерият за инфлация. Затова е трябвало да отложим датата 1 януари 2024. Практиката в ЕС е именно да се изпълняват критериите от Маастрихт, обясни той.

Относно законите, които трябва са приемем - те се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. Инфлацията е проблем, който изисква по-сериозни усилия, каза Домбровскис. Твърде голямо е неизпълнението на критериите за инфлация у нас, по думите му. Ако изпълним всички критерии, можем да влезем в "клуба на богатите", но той не се ангажира с конкретна дата. Възможна дата все пак според Валдис Домбровскис е 1 януари 2025.

Влизането в Еврозоната носи ползи, по думите му. Те способстват за икономическото развитие на страната. Еврото създава една добра основа за икономическо развитие, категоричен бе Домбровскис. Според него важно е да не се отказваме от пътя към еврото заради престоя в "чакалнята" на Еврозоната.

От думите му стана ясно,че България не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа и похвали фискалната ни политика. Домбровскис съветва да се укротят енергийните цени, за да намали инфлацията. ЕК препоръчва и мерки за подкрепа на икономиката.

Брюксел очаква да приемем още закони за борба с прането на пари, стана ясно от коментара му за санкциите по закона "Магнитски".

Трябва да продължим да оказваме цялата необходима помощ на Украйна, категоричен бе заместник-председателят на ЕК. Трябва да продължат и санкциите срещу Руската федерация. Русия извърши брутална и незаконна агресия, Русия трябва да бъде спряна, подчерта той.

Имаме добро сътрудничество с българските власти, каза още Валдис Домбровскис.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK