„Сокотаб” купува тютюни в Гоцеделчевско, в Абланица недоволни от цените

снимки: infomreja.bg

Два дни преди обещания срок - 5-и януари, традиционно купуващата тютюни в Гоцеделчевско фирма "Сокотаб" стартира дългоочакваната от тютюнопроизводителите изкупна кампания.

Първият ден от изкупната кампания бе белязан с недоволства от окачествяването и респективно от ниските изкупни цени - до 5,20 лв. средно за килограм, което принуди някои от производителите от хаджидимовското село Абланица да върнат обратно в домовете си тютюните, които вдигнаха буквално от кантарите и ръцете на експертите.

Средните цени на първите изкупени в днешния ден тютюни в с. Горно Дряново пък бяха средно около 6,50 лв. за килограм. Местни хора сигнализираха ИНФОМРЕЖА, че първи в списъците за изкупуване се били записали местните ловджии, които, за да им бъде изкупен тютюна на по-високи цени, подкупвали комисията с месо от диви прасета.

За подобни подкупи от страна на тютюнопроизводители в редакцията на ИНФОМРЕЖА са получени сигнали и от село Рибново, където тютюневата продукция купува от „Плевен БТ”.

Въпреки недоволството и напрежението, производителите са склонни да продават тютюните си и на по-ниски от миналогодишните цени, за да получат някакви средства, с които да си върнат натрупаните борчове и да се готвят за следващата реколта, за която получиха уверение лично от земеделския министър Димитър Греков и депутатите от ДПС, че изкупната цена ще бъде далеч по-висока.

От понеделник договорираната си продукция с тютюнопроизводителите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча започват да изкупуват и другите лицензирани фирми като „Даймон”, която е сред лидерите в Гоцеделчевско. От село Брезница, където голямо количество от произведения тютюн е договорен с гръцката фирма "Михайлидис”, се оплакаха от липса на кашони, които били раздавани приоритетно на определен кръг производители, посочени от местни партийни величия.

Гръцката фирма също е започнала изкупуването на договорирания тютюн в Неврокопско, като цените са почти идентични с тези на другите фирми.

Интересен е фактът, че изкупената продукция от „Плевен БТ" и други фирми вече повече от 10 дни остава на склад и вероятно липсата на пазари е причината за закъснялото изкупуване на продукцията. Въпреки плахия старт на кампанията тютюнопроизводителите бяха категорични, че остават в стачна готовност.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Tutunoproizvoditel21:54 - 06.01.2014
Ostavete politikata!Sega e vreme da se obedinim v obshtia problem-zakasnialata izkupna kampania i niskite ceni!Da zastavim mestnite i obshtinski kmetove da organizirat i povedat horata v edna obshta stachka za bezhaberieto na darjavata v tozi problem.
гербер17:31 - 06.01.2014
Много ви моля пишете на КИРИЛИЦА
432515:48 - 06.01.2014
gladni depesarski kucheta buklutsi nete liq sram drugaromanov
депесар20:48 - 05.01.2014
Те от кадърност докараха държавата до ФАЛИТ.Те просто имаха късмета да попаднат там и сега правят каквото си искат.Те се опитват по всякакъв начин да отстранят от пътя си кадърен човек защото виждат заплаха във тях да не ги отстранят рано или късно.Затова назначават такива като Здравко дето незнае по-далече от аптеката си. СРАМ ЗА ДПС

FACEBOOK