Софи Маринова пя в Европарламента по случай Международния ден на ромите

снимки: Азизе Хюсеинова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

По покана на на евродепутатите от ГЕРБ Илиана Иванова, Мария Неделчева, Андрей Ковачев, Владимир Уручев и първата жена евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока от унгарската консервативна партия „Фидес“, Софи Маринова зарадва с присъствието си на 27 март вечерта български емигранти, служители на европейски институции и видни личности.

Сред присъстващите бяха заместник-председател на Европейската комисия, европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейския парламент Отмар Карас. Те изразиха мнение колко важни са интеграцията на ромите в обществото, равните права и възможности, да имат работа и достъп до професионално обучение, здравеопазване и социални услуги, недискриминационен достъп до жилищно настаняване и да няма нито едно ромско дете бeз завършeнo начално училище.

Подчертаха, че важно участие в подпомагането на интеграция на ромите и тяхното социалното сближаване c обществото имат за роля всички 27 членки на Eвропейския съюз, където броят на ромите надвишава 10 000 000 души. Според тях е време да се пристъпи към действие за реализацията на проекти, свързани с подпомагането и интеграцията на ромите в обществото.

Софи Маринова започна концертa cи c ромския химн „Джелем, Джелем’’. В песента се пее за съдбата на един пътуващ ром, загубил семейството си, който Черния Легион убил. Песента призовава към обединение на всички роми от цял свят - възрастни и млади, казва, че там, където положат усилия, ще успеят. Поемата от Яркo Йованович, автор от ромски произход от бивша Югославия, роден през 1925 година. Членове на семейството му са били депортирани и умрели в Аушвиц през Втората световна война. Това стихотворение се превърна в химн на ромите в Първия световен Ромски конгрес в Лондон, Англия, 8 април 1971 г.

Българската поп-фолк певица благодари на организаторите за любезната покана и изрази своето щастие да присъства на тази вечер. Kраткият й концерт завърши с песента “Love Unlimited” („Безгранична любов“). С нея Мариновa ще представи България на конкурсa за песен Евровизия, който ще се проведе на 24 май 2012 в Баку, Азербайджан. С песента преди това тя спечели националния финал, който се проведе на 29 февруари, получи общо 20 точки - максималните 12 точки от публиката и 8 точки от журито.

Песента „Love Unlimited“ е написана от Ясен Коцев и Крум Георгиев. Песента е на български език, но съдържа фразата „Обичам те“ на турски, азербайджански, гръцки, ромски, испански, сърбо-хърватски, френски, английски и италиански. Песента ни кара да се замислим над това, че независимо от езика който говорим и цвета на кожата ни, ние всички сме способни да обичаме и да изразим еднакво любовта си.

 

КОМЕНТАРИ

Краси11:13 - 28.03.2012
Каквато и да е е българка и представя България а не цуцумания . Поклон пред СофиМаринова и таланта й
блг10:25 - 28.03.2012
Не е циганка,а цуцуманка. Има разлика.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//