Социалният министър: С 12% се увеличават пенсиите от юли

Снимка: МТСП

Тя увери, че всички социални плащания са гарантирани в бюджета

С 12% се увеличават пенсиите от юли месец и това е потвърдена възможност от министъра на финансите. Линията на бедността е оформящ фактор за всички социални помощи. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова пред БиТиВи.

Социалният министър увери, че всички социални плащания са гарантирани в бюджета. Увеличенията на всички помощи са факт, като има увеличаване на различни социални помощи до 120%, посочи Шалапатова.

Тя няма притеснения за финансовия ресурс, утвърден от бюджета за тази година, а по-важният въпрос е каква ще е потребността за 2024 г. Веднага след утвърждаването на настоящия бюджет, който трябва да стане факт до края на юли, трябва да започне остойностяване на потребностите на обществото за 2024 г., обясни социалният министър.

Тя изтъкна, че догодина ще бъдат затворени последните домове за деца, домовете за възрастните хора и хората с увреждания. Всички остарели и нехуманни форми на грижа ще бъдат преустановени, посочи социалният министър. Част от хората ще бъдат настанявани или в реновирани частни сгради, или в малки сгради, но най-добрата алтернатива е да получават индивидуална помощ за качествен и спокоен живот.

За наводненията в Северозападна България, Шалапатова обясни, че тя е посетила наводнените места в Северозападна България и е уверила хората, че всички могат да очакват подкрепа по няколко линии - подкрепа на всяко едно домакинство с еднократна финансова помощ. Тази помощ може да възлиза до 1 512 лева. Вече текат подаването на заявления от индивидуалните домакинства към социалните служби и когато има покриване на критериите, може да се отпусне сумата.

Социалното министерство ще осигури и топъл обяд за бедстващите хора от наводненията, като имат готовност да финансират повишаването капацитета на местните кухни. МТСП е готово да подаде ръка и от фонд "Социална закрила", който е на стойност 800 000 лв. Най-голямата трудност на местно ниво е разрушената инфраструктура. За социалното ведомство е много важно и хората, които живеят сами и нямат подкрепа, да получат средства от социалните служби. Шалапатова ще направи така, че социалната работа да бъде уважавана в България и социалният работник да не бъде обвиняван за всичко.

Тя увери, че всичко, което държавната администрация е успяла да мобилизира за наводненията, дава резултат. 

А иначе Шалапатова се закани, че няма позволи да бъде дискредитирана като майка, като личност и като министър заради джендър идеологията.

За насилието над жени и как ще се включи социалното министерство по темата, Шалапатова заяви, че трябва да се променят много мерки и в ресора на Министерство на правосъдието.

От началото на годината 351 деца са потърсили подкрепа заради домашно насилие. В този смисъл е важно да се каже, че насилието е тежък феномен, който не изисква само намеса на държавата, а нулева толерантност от обществото, настоя Шалапатова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK