След Буча: 207 евродепутати, сред които петима българи, искат мега санкции срещу Русия

Снимка: Infomreja.bg

Те настояват за свикването на спешна среща на върха на ЕС

Европейският парламент издигна пред сградите си украинското знаме в знак на солидарност с украинския народ още за мартенската си сесия, когато беше изслушан и президентът Володимир Зеленски.

Двеста и седем от общо 705 европейски депутати се подписаха под писмо до европейските лидери, в което настояват за незабавни нови санкции срещу Русия заради зверствата и убийствата на цивилни граждани в Буча, предаде Дневник.

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български евродепутати: Радан Кънев, Ева Майдел, Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП и Ангел Джамбазки от европейските консерватори.

"След чудовищните руски военни престъпления в Буча, продължаващото разрушаване на Мариупол и депортирането на хиляди украински граждани в Русия има спешна необходимост от решително засилване на санкциите срещу престъпния Путинов режим", пишат евродепутатите.

Те настояват за свикването на спешна среща на върха на ЕС, на която да се обсъди налагането на пълно енергийно ембарго на Русия, затваряне на европейските пристанища за руски кораби, изключването на всички руски банки от системата за международни банкови транзакции SWIFT и разширяване на списъка на санкционираните олигарси, официални лица и чиновници според списъка, предоставен от забранената в Русия фондация на критика на Кремъл Алексей Навални.

Евродепутатите настояват и за изпращането на още военна помощ за Украйна, при това спешно, преди очакваната атака на руските части над Одеса и други райони в Южна и Източна Украйна.

Под писмото се виждат имената на депутати от всички проевропейски парламентарни групи, включително християндемократи, консерватори, зелени, либерали, социалисти, независими, както и един представител на крайната десница. Единствената група, от която няма подписал се евродепутат, е крайната левица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, в чийто правомощия е свикването на лидерите на ЕС, написа в понеделник в туитър, че е "шокиран от изображенията на зверства, извършени от руската армия в освободения район на Киев".

Той казва, че ЕС помага на Украйна и на неправителствени организации за събиране на доказателства за предявяване на иск за военни престъпления в международни съдилища. Мишел заявява, че "предстоят допълнителни санкции и подкрепа от ЕС", но досега не е коментирал свикването на спешна среща на върха на ЕС. Лидерите от съюза се събраха за последно, за да обсъждат ситуацията в Украйна, на 24 и 25 март.

След разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще бъде създаден съвместен разследващ екип с Украйна за събиране на доказателства и разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. ЕС разговаря и с Международния наказателен съд за обединяване на усилията за събиране, анализиране и обработване на данните за престъпления. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

432105:37 - 05.04.2022
Зеленски,си,избива,своя,народ,за,ваште,пари,алчен,евреин
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK