Системата за гласуване в България с похвала от сръбска партия

Снимка: Infomreja.bg

Похвалата идва от депутата на сръбската Партия за свобода и справедливост Йелена Милошевич

Системата за гласуване в България, включваща машинно гласуване и заснемане на живо на процеса на броене на гласове в секциите, е изкоренила системата за злоупотреба с бюлетини, известна като „български влак“, според депутата на сръбската Партия за свобода и справедливост Йелена Милошевич, съобщи в. „Данас“.

„Новината за мен беше машината за гласуване, която е въведена заедно със стандартните бюлетини и която съществува и в Сърбия. Тази машина е изкоренила известния „български влак“ и снимането на бюлетини“, обясни Милошевич и подчерта, че по този начин натискът над избирателите и доказването на лоялност са сведени до минимум, почти изкоренени.

Т. нар. система „български влак“ представлява продажба на гласове, при която избирателят получава попълнена бюлетина пред секцията за гласуване и след като я пусне в урната, напуска секцията с празна бюлетина, която предава, за да докаже, че е гласувал с предварително попълнената.

Другата новост за Милошевич е снимането и излъчването на живо на процеса на броене на гласовете, което беше въведено за първи път на тези избори.

„По този начин е изкоренен или сведен до минимум още един начин за изборна кражба“, отбеляза Милошевич, която е била член на наблюдателна комисия пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа при изборите за народни представители вчера в България.

Според оценката на Милошевич, това са причините управляващата Сръбска прогресивна партия да не иска Сърбия да влезе в Европейския съюз, защото тогава „няма да има кражба на избори, няма да има снимане на бюлетини и няма да има заплахи, че някой ще остане без работа, ако не гласува за управляващата партия“. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//