Симеон Дянков одобрява охолния Бюджет 2022

Снимка: БГНЕС

Той не е притеснен от предложения и вече приет на първо четене в комисия Бюджет

Това е един охолен бюджет - оценката е на финансиста и министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Той не е притеснен от предложения и вече приет на първо четене в комисия Бюджет 2022 и го приема като нормално поведение на държавата в момент на инфлация в световен мащаб. Макар и Симеон Дянков да стана известен с бюджета си "постна пица", в момента той не е на различно мнение от наследника си Асен Василев и смята, че държавата трябва да харчи пари. Това е добре във всяка нормална държава, посочи Симеон Дянков - България обаче е с много високо ниво на корупция и парите могат да изтекат, съобщава news.bg.

"Ако правителството не успее да се справи с корупцията, то парите, които държавата харчи, ще изтекат в нищото и това може да бъде проблем", предупреди Дянков и припомни, че всяко едно правителство, "включително и ние (първото правителство на Борисов) бяхме с такава амбиция". Като проблемни в проектобюджета Дянков посочи предвидените 8 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, за които е убеден, че няма да се реализират особено след замразяването на редица проекти миналата година.

Друг проблем според Дянков е предварително заложената актуализация в средата на годината, която, както всяка актуализация, най-вероятно ще означава увеличаване на дефицита. Към момента, преди актуализацията, финансистът не вижда проблем обаче със заложения дефицит. Политиката на европейските държави се промени в последните години, обясни Дянков, на една актуализацията означава винаги повече харчене, това е притеснителното.

Увеличаването на максималния осигурителен доход не е проблем, според Симеон Дянков, но според него увеличаването на минималната работна заплата започва да става проблемно, тъй като така реално тези, които действително работят, стават онеправдани. Твърде разпространена, особено в държавната сфера, става минималната работна заплата, без това да се отразява на средната работна заплата. Симеон Дянков се надява именно в актуализацията на бюджета акцентът да бъде поставен върху средната, а не върху минималната заплата.

Инфлационният натиск ще продължава да расте, прогнозата, че ще настъпи успокоение пролетта на тази година, минава към средата, а някои прогнозират и края на годината.

Проблемна е инфлацията в малката потребителска кошница, а не в голямата, а прогнозата на Дянков в средата на годината е на точно тази инфлация да е двуцифрено число.

Би било грешка, ако правителството наддава само за минималната пенсия и минималната работна заплата, дори с актуализацията на бюджета.

Според Дянков няма друг вариант освен увеличението на някои данъци, а правителството не гледа на там. Няма обаче как да стане.

 

КОМЕНТАРИ

бочко тиквичката07:57 - 05.02.2022
Мони, цункай Джуджи!
Код за сигурност, въведете кода ae5