Широка обществена подкрепа за МВР от родители на ученици и граждани

Снимка: МВР

МВР ще продължи кампанията за ограничаване на произшествията с пешеходци и особено с най-уязвимите от тях - децата

Само за няколко дни над 40 благодарности постъпиха в МВР по повод новата превантивна мярка за борба с пътнотранспортния травматизъм. От началото на месец декември на 115 локации в София служители от деветте районни управления на СДВР и екипи на отдел „Пътна полиция“, гарантират сигурността в зоните за пресичане. Местата не са случайни избрани – те са в близост до учебни заведения, а засиленото полицейско присъствие е в часовете, когато започват и приключват учебните занятия, както и в големите междучасия, съобщават от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Не закъсня и реакцията на обществото. Родители на ученици, учители и много граждани изпратиха благодарности в МВР.

„Децата нямат спирачки и е хубаво да ги има тези хора! Отдавна чаках да видя, това с очите си - униформен да помага на децата да пресичат на пешеходната пътека. Въпреки че моите деца са отдавна големи, изпитах  умиление, когато видях загрижеността  в очите на полицайката!“, пише в писмото си възрастна столичанка.

„Благодаря ви, че ви има! Като родител на второкласник за мен е глътка въздух, когато знам, че в близост до училището има полицай. Ако трябва да съм честна не можах да повярвам, когато синът ми ми разказа, че полицайка го е превела да пресече пешеходната пътека и дори го насърчила да помогнат на възрастна дама заедно. Безкрайно съм щастлива и се надявам добротата да е заразна.“, пише млада майка.

Друг столичанин отбелязва усмивката и загрижеността на полицайка в студената сутрин, когато близко до училище станал свидетел на това как униформената помага на група ученици да пресекат, бързайки за първия звънец. „Като шофьор винаги съм бил внимателен, особено в районите на училища.  Но когато онази сутрин видях с очите си как в студа грееше усмивката на ваш служител, докато пресича заедно с децата…казах си – има смисъл!“  Мъжът допълва, че тези служители на МВР трябва да бъдат поощрявани и благодари на Министерството на вътрешните работи за грижата и човещината.

„Трябва да призная, че съм  много приятно изненадана от присъствието на служители на МВР  в районите на пешеходните пътеки тези дни“, пише в благодарственото си писмо директор на столично училище. „ За мен като педагог и майка е важно да знам, че повече хора и институции са ангажирани с безопасността на децата ни. От името на целия й подопечен колектив тя изказва благодарности и надежда инициативата да не е кампанийна. Отбелязва и реакции на много нейни ученици -  наричали униформените, които им  помогнали сутринта да пресекат на пешеходната пътека край училището -  приятели в  униформа.

Това са само част от благодарствените думи на столичани, които заляха МВР след  началото на превантивната инициатива.

„Рано сутрин, в забързаното ежедневие, шофьорите зад волана могат да бъдат изнервени и някои от тях не са пестеливи на обиди. Много хора не го разбират като добро това, което правим“, споделя Теодора Хинкова -  полицаят, чиито снимки станаха хит  в социалните мрежи и медиите. Това обаче няма как да ни спре да бъдем отговорни хора и да продължим да вършим с човещина служебните си задължения, допълва униформената.

МВР продължава ангажираността си в името на обществения интерес и децата. За целта в часовете, когато започват  и приключват учебните занятия, както и в големите междучасия, е засилено полицейското присъствие в районите около учебните заведения. Освен да следят за спазване на Закона за движението по пътищата, униформените ще помагат на пресичащите деца  и на хора в рисково положение. Същевременно се извършват проверки дали пътната маркировка, обозначаваща пешеходни пътеки, е опреснена и видима при лоши метеорологични условия, поставени ли са  знаци на подходящи места и осветени ли са участъците. При констатиране на нередности ще бъдат изготвени сигнални писма и сезирани съответните общински администрации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK