САЩ одобриха последната помощ за Украйна, засега

Снимка: Pixabay

Военната помощ възлиза на 250 милиона долара

Белият дом одобри отпускането на 250 млн. долара военна помощ за Украйна - последните налични средства, без одобрение на ново финансиране от американския конгрес

Пакетът включва средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерия и малки оръжия и противотанкови оръжия, съобщи Би Би Си, като се позова на администрацията.

Украйна предупреди, че военните усилия и нейните публични финанси са изложени на риск, ако не бъде предоставена допълнителна помощ от Запада.

Преди Коледа ЕС изпрати последния транш от финансова помощ за Украйна от 1.5 млрд. евро. Актуализацията на европейския бюджет, която да гарантира продължаване на помощта, е блокирана от Унгария.

Въпреки че военните усилия в Украйна имат широка подкрепа в Конгреса на САЩ, споразумението за допълнителни оръжия беше спряно от републиканците, които настояват, че по-строгите мерки за сигурност на границата между САЩ и Мексико трябва да бъдат част от всяка сделка за военна помощ.

Мярка за спешни разходи, която щеше да осигури 50 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда долара за Израел, беше отхвърлена в Сената по-рано този месец, като всички републиканци гласуваха против нея - заедно с Бърни Сандърс, независим, който обикновено гласува с демократите, но изрази опасения за войната на Израел срещу "Хамас", припомня Би Би Си.

Последвалото посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтонне успя да повлияе на депутатите и гласуването на новата помощ беше оставено за 2024 г.

Помощта, обявена от Белия дом в сряда, ще бъде изтеглена от съществуващите запаси на Пентагона - ход, който не се нуждае от одобрение от Конгреса.

Държавният секретар Антъни Блинкен каза в изявление, обявявайки пакета за помощ, че е "наложително Конгресът да действа бързо, възможно най-скоро, за да насърчи интересите на нашата национална сигурност, като помогне на Украйна да се защити и да осигури бъдещето си".

"Нашата помощ беше от решаващо значение за подкрепата на нашите украински партньори, защитаваши страната и свободата си срещу агресията на Русия", добави той.

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 43 милиарда долара и официални лица казват, че може да се наложи да забавят заплатите и пенсиите на държавните служители, ако скоро не дойдат допълнителни средства от Запада. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//