САЩ, Германия и Испания са помогнали на Румъния за Шенген

Снимка: Личен профил във Фейсбук

Премиерът Марчел Чолаку изразява задоволството си

САЩ помогнаха на Румъния да постигне промяна на отношението на Австрия по въпроса за Шенген. Това заяви премиерът Марчел Чолаку в интервю за Диджи24. 

”Те ни помогнаха. Канцлерът Олаф Шолц, Германия ни помогна, министър-председателят на Испания Педро Санчес ни помогна. Администрацията на Съединените щати също наистина ни помогна, тя се включи в това начинание и за тази несправедливост, която засегна Румъния”, коментира Чолаку в отговор на въпрос на медията.

Той смята, че Румъния има добри шансове за Шенген, а властите в Букурещ очакват тази година да бъде установен точен календар за присъединяването на страната, съответно с летищата от март 2024 г. и със сухопътните граници в края на 2024 г. по време на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Румънският премиер подчерта, че укрепването на границите на страната е процес, който трябва да продължи.

„Да, трябва да укрепим нашите граници. Имаме европейска програма, съгласувана с председателя на Европейската комисия от 1,2 милиарда евро за укрепване на границите с Украйна. Това е най-големият проект, финансиран от Европейския съюз. Укрепване на границата с Република Молдова. Имаме по-дългата граница с държава в конфликт в Европа. Трябва да приемем тези неща", каза Чолаку. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//