С Масленица руската общност прогони злите сили

снимка:infomreja.bg

За 16-та поредна година руската общност в Благоевград отбеляза Масленица. По това време в Русия се чества един от най-веселите и пищни народни празници. С Масленица завършва зимата и според поверието дните стават по-светли, небето - по-синьо, а слънцето - по-ярко.

Повече от сто представители на руската общност в областния център на Пиринско прогониха злите сили в очакване на пролетта. Песни, танци, теглене на въже, надбягване с чували, ходене на кокили, мятане на палачинка от тиган и други атракциони съпътстваха празника, проведен на терминала „Богдански” край Благоевград.

Победителите във всяка дисциплина получиха орден слънце с надпис „Молодец“. Носителите на четири ордена избраха шампиона на шампионите.

Финалът на празника край река Струма бе изгарянето на чучелото „Масленица”, като в джоба му предварително всеки бе пуснал бележка какво иска да се махне от живота му.

След като чучелото изгоря, а злите сили бяха окончателно прогонени, най-смелите прескочиха огъня – за здраве и берекет.

Масленица е стар обичай от езически времена, аналог на Сирни Заговезни, който се чества утре. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона – зима и пролет.

На терминала „Богдански“ живеещите у нас руснаци се почерпиха с традиционни руски кулинарни изкушения и отвориха бутилки с березова ракия и боровинков ликьор - клюфка „Немироф”.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK